Suita

Trimis la data: 2014-07-08
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_O
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este un drept patrimonial. Unele legislatii europene cu ar fi cea franceza, italiana, portugheza consacra existenta in persoana autorului unei opere de arta plastica un drept patrimonial distinct denumit drept de suita.
Instituirea dreptului de suita in legislatia romana constituie una din noutatile aduse de legea dreptului de autor astfel : Legea nr.8/1996 dispune,, in cazul fiecarei revanzari a unei opere de arta plastica la licitatie publica sau prin intermediul unui agent comisionar ori de catre un comerciant, autorul are dreptul la 5% din pretul de vanzare a operei sale, precum si dreptul de a fi informat cu privire la locul unde se afla opera sa.
Putem spune ca reglementarea precizata prevede ca dreptul de suita sa cuprinda doua componente : una materiala si alta morala. Componenta patrimoniala consta in dreptul autorului de arta plasitica nevandute la licitatie publica prin intermediul unui agent comisionar sau de catre un comerciant la un anumit procent din pretul fiecarei noi vanzarii iar componenta morala consta in dreptul autorului unei opere de arta plastica de a fi informat unde se afla aceasta.

Proprietarul unei opere este dator sa permita autorului acestuia accesul la opera si sa o puna la dispozitia acestuia daca acest lucru este necesar pentru exercitarea dreptului de autor. Exercitarea drepului de autor nu trebuie sa aduca atingere interesului legitim al proprietarului sau al posesorului operei.
In cazul in care exista un astfel de risc proprietarul sau posesorul operei poate pretinde autorului o garantie suficienta pentru securitatea operei, respectiv asigurarea operei la o suma care sa reprezinte valoarea pe piata a originalului cat si o renumeratie corespunzatoare.

Proprietarul originalului nu are dreptul sa distruga opera inainte de a o oferii autorului la pretul de cost al materialului. Atunci cand returnarea originalului nu este posibila, proprietarul va permite autorului sa faca o copie de pe opera intr-o maniera corespunzatoare.
In cazul unei structuri arhitecturale autorul are dreptul de a face fotografii ale operei si de asemenea de a solicita trimiterea reproducerilor proiectelor.

Prin difuzare secundara vom intelege comunicarea catre public a operei dupa prima difuzare ceea ce inseamna ca pentru asemenea noi activitati se cere existenta unui nou consimtamant din partea autorului care evindent ca se realizeaza pe baza vointei partilor(contract), ce are ca efect obtinerea unor avantaje materiale cuvenite celui care a creat sau este titularul dreptului de autor.
Deasemenea enuntam realizarea unor opere derivate sau exclusivitatea dreptului autororului unei opere literare artistice, stiintifice sau a altor asemenea opere de a dispune prin testament potrivit dreptului comun, dreptului civil, de drepturile sale patrimoniale rezultate din creatia sa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.