Sunt crestin

Trimis la data: 2013-06-27
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.39 / 10
Downloads: 1
Autor: emil
Dimensiune: 174kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
M-am nascut peste drum de biserica Olari. Doar tramvaiul, care abia incapea pe ingusta Cale a Mosilor ma despartea de biserica. Normal ca am fost botezat in ea si nu regret, desi parintii au practicat religia Protestanta, iar bunicii care locuiau cu noi erau Catolici. Am buchisit literele pe biblia tatalui care o capatase la confirmarea (maturitatea religioasa) sa. Ea nu difera de biblia bunicii si nici de biblia Ortodoxa pe care am primit-o la intrarea in scoala primara spre a exersa dexteritatea de a citi pe romaneste, caci biblia lui tatic era in limba germana iar a bunicii in franceza. Dumnezeu era acelasi in toate.
De sarbatori raspundeam clopotelor de vizavi unde mergeam la slujbe cu exceptia vacantei mari pe care o petreceam la Halchiu (langa Brasov) cand vizitam biserica Protestanta in fiecare Duminica. Ar fi fost o rusine sa nu cant alaturi de intreaga comunitate, in timpul liturghiei, dupa cartea de cantece care mi-a fost imprumutata de unul din veri.
Nu pot fi acuzat ca sunt ateu, desi parintii si toti bunicii erau intelectuali, farmacisti respectiv ingineri. Parintii, politic socialisti marxianisti (tata a intrat in politica la Berlin unde a studia) m-au crescut in respect pentru munca, multumind lui Dumnezeu in trei limbi in care imi spuneam seara de seara rugaciunea de cand ma stiu.

Traind totusi departe de mediul din Transilvania respectiv de ritualul Protestant mergeam cu parintii la biserica de peste drum unde multumeam lui Dumnezeu pentru painea cea de toate zilele, deci am cunoscut de aproape slujba Ortodoxa.Genetic eram insa atras de famfara saseasca si, de ce sa mint, de predicile duminicale ale preotului Evanghelic tinute din amvonul bisericii. La bunicii de la tara urechea nu era deranjata la biserica nici de Aliluia Catolica si nici de Miluiala Ortodoxa.
Am ramas cu o oarecare repulsie impotriva miluielii si pomenilor traditionale Ortodoxe, in favoare bancilor, amvonului si cartii de cantece practicate in religia Evanghelica in care nici macar nu am fost botezat.

Nu am nimic impotriva ca, Baba Safta care nu lipseste nici o Duminica de la slujba se multumeste cu "Ce frumos a cantat popa!" Nici eu nu inteleg nimic din slujba, dar tot este mai bine ca la timpul stramosilor mei cand slujba era tinuta in latina. Dar popa, in special cand vorbeste din amvon, nu-si bate gura de pomana. Impartaseste credinciosilor valoroase invataminte, presarate cu pilde biblice. Nu ar fi cazul ca si Baba Safta sa le afle?

Pentru mine nu-i problema. Ma adresez lui Dumnezeu in trei limbi asa ca una tot o va intelege fara miorlaiala unui popa. Fara sa ma fi spovedit vreodata sunt sigur ca voi ajunge in rai. Nu cumpar nici indulgente Catolice si cu atat mai mult serviciile comercializate de popii Ortodocsi. Am totusi un duhovnic Ortodox pe care il respect si cu care ma consult in momente grele ale vietii. Duhovnicul nu ma apropie de Dumnezeu deoarece simt pe Dumnezeu in sufletul meu si discut cu El cum as discuta cu fratele sau seful meu. Duhovnicul ma ajuta ca psiholog mai bine ca un medic de specialitate.

Am vizitat aproape toate manastirile tarii, dar numai pentru picturile murale si mediul de reculegere specific vecinatatii bisericilor. Evit sa supar pe Dumnezeu cu inima rea pe care mi-o provoaca miorlairea popeasca, deci ies din biserica de indata ce incepe slujba.
Nici moaste n-am pupat vreodata deoarece respect cele 10 porunci din decalogul lui Moise. Biserica Ortodoxa le-a uitat de vreme ce umple bisericile cu zei (sfinti) si relicve amintind de sacrificiile din temple.

Inteleg ca Moise nu poate fi recunoscut drept Patriarh indrumator al religiei deoarece urmasii lui contesta rolul de Mesia indeplinit de Domnul Nostru Isus Hristos. Dar jumatate din biblia Ortodoxa (vechiul testament) vorbeste numai de "poporul ales" care este cel semit. Toti Patriarhii au fost evrei. Cum au devenit dintr-odata eretici?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.