Supervizarea - despre supervizori si supervizati

Trimis la data: 2012-11-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: paula andreea Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Perioada postcomunita se caracterizeaza printr-o evolutie considerabila a domeniului aistentei sociale si prin nevoia de coordonare/control/supervizare a activitatilor, ca urmare a cresterii capitalului uman angajat, in vederea atingerii scopului institutiei. In cadrul acestei lucrari voi analiza relatia supervizor - supervizat, punctand principalele roluri si asteptari de care, fiecare parte mentionata, trebuie sa tina cont pentru a asigura buna functionare a serviciilor.

Supervizarea este o interventie profesionista, aflata in dezvoltare la noi in tara, a carei realizari in asistenta sociala, ofera o garantie a calitatii serviciilor furnizate. Initial, supervizarea a fost vazuta ca o activitate de supraveghere a voluntarilor (in America), in prezent fiind vazuta ca o forma de sprijin si de control pentru asistentii sociali, o forma de sprijin pentru practicanti pentru a-si imbunatati abilitatile de reflectare, comasand abilitatile practice cu informatiile teoretice pentru a deveni profesionisti in domeniu, precum si o forma de sprijin pentru desfasurarea muncii de zi cu zi.

Fiecare dintre asistentii sociali, care isi desfasoara activitatea in institutii de stat sau nonguvernamentale, au nevoie de indrumare, de recomandari, dar si de controlul impus prin supervizare. Relatia supervizor - supervizat presupune asigurarea unui feedback intre cele doua parti, existenta unui contract (reguli, onorarii, norme ce trebuie respectate) si, nu in ultimul rand, pregatire si experienta de teren, in cazul supervizorului, si disponibilitate de a primi sfaturi si indrumari, in cazul supervizatului.

Supervizarea a fost definita diferit de autori in domeniu: Barker(1995: 371-2) defineste supervizarea ca fiind "un proces administrativ si educational utilizat in agentiile de asistenta sociala pentru a sprijini asistentii sociali sa-si dezvolte abilitatile si sa asigure servicii de calitate clientilor", Muntean(2007: 78) o considera "o intalnire profesionala, realizata intr-un cadru organizat si negociat intre parti, avand ca scop imediat cresterea capacitatii supervizatului de a interveni cu clientii aflati in suferinta, pastrandu-si profesionalismul, iar ca obiectiv de durata, dezvoltarea profesionala a supervizatului in procesul supervizarii".

Conform definitiei, procesul de supervizare presupune existenta unui contract negociat de cele doua parti - supervizor si supervizat - care urmaresc aceleasi obiective pe intreg parcursul intalnirilor, precum si date exacte cu privire la agenda intalnirilor, durata lor, confidentialitatea si limitele ei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.