Suplimentele nutritive naturale si alimentatia in tratamentul adjuvant al unor boli

Trimis la data: 2008-03-12 Materia: Medicina Nivel: Gimnaziu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 643
Autor: Bogdan Slencu Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Hipercolesterolemia reprezinta o dislipidemie caracterizata prin cresterea nuvelului seric al colesterolului total peste 220 mg/dL. Valorile normale ale acestuia sunt considerate a fi situate intre 180-220 mg/dL. Standardele mai vechi considerau normale valori de pana la 260 mg/dL. Hipertrigliceridemia este o dislipidemie in care valorile service ale TG depasesc 150 mg/dL. Valorile normale se situeaza intre 50-150 mg/dL, in trecut acceptandu-se ca normale valori de pana la 200 mg/dL.

Lipidele service, grup heterogen de substante, care au in structural or acizi grasi sau pot forma esteri cu acestia, se clasifica in: acizi grasi liberi (AG), trigliceride (TG), fosfolipide (FL), colesterol (Col). Lipidele serice se gasesc in forma libera in plasma in cantitati foarte mici. Ele circula in marea majoritate sub forma de lipoproteine.

Lipoproteinele sunt particole sferice, formate dintr-un nucleu hidrofob, compus din Col esterificat si TG si dintr-un invelis alcatuit din FL, Col liber si apoproteine. Apoproteinele asigura solubilizarea si transportul lipidelor, sunt cofactori enzimatici pentru unii receptori implicati in transferul intercelular la distanta al lipidelor.

Cele mai importante apoproteine din structura lipoproteinelor sunt: apo CII – cofactor pentru lipoproteinlipaza endoteliala (LPL), apo B100 – ligand pentru receptorul LDL, apo A, apo C I – activatori ai lecitin-colesterol-aciltransferaza (LCAT), apo C III – inhibitor al LCAT, apo D – transportor de Col esterificat intre diverse lipoproteine, apo E – ligand pentru receptori din hepatocit.

Exista 5 clase de lipoproteine, clasificare facuta dupa banda de separare electroforetica a lipidelor serice: chilomicroni, VLDL, LDL, IDL, HDL, fiecare cu functii fiziologice specifice in transportul lipoproteinelor. Chilomicronii – (90 % TG, FL, Col, apo B 48) - se formeaza la nivelul intestinului subtire, circula prin canalul toracic si ajung in circulatia venoasa; in sange primesc apo CII si apo E de la HDL; la nivelul tesuturilor, sub influenta apo CII, LPL endoteliala hidrolizeaza TG si FL rezultand chilomicroni remanenti, ce sunt transportati de sange la ficat, unde sunt metabolizati;

VLDL (Very low density lipoproteins) – (60 % TG, Col, Col esterif, apo B100, apo E)
- se formeaza in ficat si au rolul de a transporta lipidele endogene de la ficat la tesuturi; in circulatie primeste apo CII de la HDL; sub actiunea apo CII care activeaza LPL endoteliala, TG sunt hidrolizate si VLDL se transforma in IDL;

IDL (Intermediate density lipoproteins)
- se formeaza din VLDL, prin depletie de TG; o parte sunt captate de ficat prin intermediul receptorilor pentru apo E si metabolizate; cealalta parte se transforma in LDL prin preluare de Col de la HDL sub actiunea enzimei Col-ester-transfer-proteina (CEPT) sau prin imbogatire in Col esterif sub actiunea LCAT, activata de apo C I; astfel se explica fenomenul de crestere al nivelului LDL in ser secundar cresterii nivelului TG;

LDL (Low density lipoproteins) – (Col esterif 50 %, Col, TG, apo B 100)
- se formeaza prin imbogatirea in Col a IDL sau prin catabolismul VLDL in ficat; are functia de a asigura Col necesar metabolismului celulelor periferice; catabolismul LDL are loc pe 2 cai: a) 70-80 % din LDL sunt catabolizate in hepatocite si in alte celule ce prezinta receptori de mare specificitate pentru apo B 100.

Receptorii revin pe suprafata membranei dupa pinocitoza iar Col este eliberat din Col esterif sub act colesteril-esterazei; Col liber inhiba prin feed-back negativ sinteza endogena de Col si sinteza de receptori;
b) Col linclus in LDL modificat chimic (glicate, oxidate, acetilate) este catabolizat pe calea nespecifica a receptorilor ‘’scavanger’’ ai celulelor sistemului fagocitelor mononucleate, acesti receptori neprezentand proprietatea de down-regulation si nici capacitatea de a inhiba prin feed-back negativ sinteza endogena de Col, ceea ce duce in particular la transformarea celulelor supraincarcate cu Col in celule spumoase.

HDL (High density lipoproteins) – (Col esterif ~50%, apo A I, apo E, apo C I )
- apoproteinele din structura HDL sunt sintetizate in ficat si intestin; HDL capteaza Col de la celulele periferice, protejand homeostazia Col acestor celule; Col periferic este incorporat sub forma esterificata sub actiunea LCAT, activata de apo A I; HDL-colesterolul este captat de ficat printr-un receptor scavanger special, apoi eliminat prin bila intr-o forma solubila sau transformat in acizi biliari.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.