Supplex libellus valachorum

Trimis la data: 2013-01-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 0
Autor: septi
Dimensiune: 1325kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Supplex Libellus Valachorum - este considerat cel mai important act politic al romanilor din Transilvania de-a lungul secolului al XVIII-lea. A ramas in istorie sub numele de memorialul de la 1791, fiind un act sintetic si fundamental avea ca obiective:rascumpararea poporului roman din Transilvania inapoierea drepturilor atat a omului cat si societatii civile.Ocuparea Transilvaniei de catre maghiari nu aduce mari schimbari in prima parte, deoarece romanii au avut parte de aceleasi drepturi regnicolare ca totii cetatenii tarii.
In secolul al XVII-lea li s-a luat dreptul de a purta functiile si demnitatile de care au beneficiat pana atunci. Tot in acest secol in colectia de legi "Approbatae Constitutiones" au fost aprobate texte injurioase cu privire la natiunea romana ca fiind "tolerata" , "neadmisa intre Stari" , "tolerata pentru folosul tarii" , admisa in tara pentru folosul public" , "religia natiunii romane nu era intre cele patru religii admise".

Romanii din Transilvania au ajuns la statutul de tolerati, doar pentru unele foloase pe care le aduceau comunitatii, in schimbul celorlalte popoare care au venit mult mai tarziu gasindu-i pe romani aici si din partea carora au fost admisi la conlocuire prin libera alegere a lui Tuhutum.Religile declarate recepte in secolul al XVII-lea ori nu au existat inainte, precum cea reformata, evanghelica sau unitariana, ori au existat si inainte, dar au fost tulburate de lege ajungand sa fie aproape extirpate, precum religia romano-catolica.

Moment hotaritor in dezvoltarea raporturilor si atitudinii fata de problema romaneasca este actul lui Mihai Viteazul. Stapinirea lui de un an in Transilvania, unirea pentru moment a celor trei tari sub aceeasi stapinire, romaneasca, a facut un inceput si a creat un precedent cu importante consecinte pentru viitor.Unirea celor trei tari era tot mai necesara, fiind si cheia impotriva armatei otomane.

Mihai Viteazul venind in Transilvania se sprijina pe nobilime astfel incat:intareste prin urmare nobilimea, orasele si privilegiile lor
intareste nobilimea in stapinirea ei de clasa, in puterea ei politica si cauta sa-i alunge temerile in aceste privinte.

Noua stapinire a starnit si marea primejdie de jos. Intrarea lui Mihai in Transilvania a ridicat masiv iobagimea impotriva nobilimii. Rascoale taranesti izbucnesc in toate partile tarii. Iobagii isi prada si ucid stapiaii, fug masiv de pe mosii. Domnul insusi e solicitat in toate dietele sa le reprime. Multi iobagi se inroleaza in ostile lui. Ceea ce le accentua gravitatea, era ca s-au rasculat mai ales iobagii romani, nu numai prin superioritatea lor nurnerica, ci, fara indoiala, si incurajati de stapinirea romaneasca, incurajare de care nu era strain nici Mihai lnsusi. Era o arma puternica impotriva nobilimii. Venindu-i in ajutor, apoi legiferind raporturile date, ii obtinea, pentru moment cel putin, supunerea.

In ziua de 28 octombrie 1784, la targul saptamanal din Brad,
a venit Crisan cu vestea ca Horea a adus noi porunci de la imparat,
pe care le va comunica in duminica viitoare la biserica din Mesteacan, indemnand pe iobagi ca in acea zi sa vina cat mai multi, sau cel putin 4-5 din fiecare sat. Duminica se intrunira circa 500- 600 de tarani iobagi, iar Crisan le arata o cruce aurita, sustinand ca a fost primita de Horea de la imparat ca semn ca este imputernicit sa indrume pe iobagi sa-si hotarasca singuri soarta de a ramane in continuare iobagi sau de a se inscrie graniceri in regimentele imparatesti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.