Suprafete de referinta si sisteme de coordonate

Trimis la data: 2010-04-22
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 6.14 / 10
Downloads: 114
Autor: Catalin Boc
Dimensiune: 14kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Determinarea in plan vertical a pozitiei punctelor se face prin raportare la geoid, caz in care suprafata se numeste suprafata de nivel zero. Pozitia acesteia se obtine prin observatii multianuale. Aparatele cu care se determina cota marii sau oceanului se numesc medimaregrafe sau medimaremetre. Ele constituie punctele fundamentale pentru originea cotelor in lucrarile de masuratori terestre.
Suprafata care este normala in fiecare punct al ei la directia verticalei se numeste suprafata de nivel. Altitudinea sau cota absoluta a punctului topografic se defineste ca fiind distanta pe verticala intre suprafata de nivel zero si suprafata de nivel ce trece prin punctul considerat.

In cazul suprafetelor mari se poate considera ca Pamantul este aproximativ sferic, iar suprafetele de nivel, inclusiv suprafata de nivel zero sunt sfere concentrice in centrul Pamantului (figura 1.9). Pentru suprafete mici, se considera ca suprafetele de nivel, inclusiv cea de nivel zero, sunt plane paralele si orizontale intre ele.Pentru anumite lucrari desfasurate pe suprafete mici si precis definite, este posibil ca suprafata de nivel, considerata originea in determinarea cotelor, sa fie alta decat suprafata de nivel zero, aleasa conventional; in acest caz spunem ca avem de-a face cu o altitudine conventionala a punctului.

In acest caz, cotele tuturor punctelor de pe aceasta suprafata, vor diferi fata de cotele absolute cu aceeasi cantitate, egala cu distanta pe verticala intre suprafata de nivel zero si suprafata conventional aleasa. In aceste conditii, relieful terenului este reprezentat pe harti sau planuri identic, indiferent de sistemul de referinta ales pentru cote (absolut sau conventional).

Pentru a cunoaste directiile cardinale ale hartilor si planurilor, acestea trebuie sa fie orientate. Acest lucru inseamna ca directii identificate pe o harta sau plan sa fie facute paralele cu omoloagele lor din teren prin rotirea in mod convenabil a hartii sau planului. Directia care se foloseste in orientarea lucrarilor de masuratori terestre, numita directie de referinta, este directia nordului geografic.

Deoarece determinarile se fac in sens orar, pentru a se pastra relatiile cunoscute din trigonometrie, s-a adoptat cercul topografic, la care numerotarea cadranelor se face in sens orar, pornind de la directia nordului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.