Supravegherea speciala si administrarea speciala a societatilor comerciale bancare

Trimis la data: 2010-11-28 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Mihaela Piciorea Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Inainte de intra in continutul procedurii de redresare a societatilor bancare, trebuie remarcata existenta unor dispozitii legale pe care le intalnim exclusiv in acest domeniu. Este vorba de masurile de supraveghere prudentiala a bancilor.Legea privind activitatea bancara reglementeaza aceasta materie in Capitolul XIII, intitulat "Masuri de instituire a supravegherii speciale si administrare speciala a bancilor", capitol care cuprinde doua sectiuni, fiecare fiind afectata uneia dintre cele doua categorii de masuri reglementate (art. 111-114 din Lege).

Desi Legea nu defineste in mod expres finalitatea acestor masuri, aceasta poate fi dedusa atat din examinarea situatiilor in care ele intervin, cat si din atributiile organelor constituite pentru aplicarea acestor masuri.

Astfel, supravegherea speciala este instituita de consiliul de administratie al BNR, in cazul constatarii unor situatii financiare precare ; administrarea speciala, dispusa de acelasi organ, survine atunci cand masurile de administrare speciala nu au dat rezultate intr-o perioada de pana la 120 de zile, cand indicatorul de solvabilitate nu se incadreaza in prevederile legale, cand banca a incalcat in mod repetat prevederile legii sau daca aceasta nu mai are nici un conducator si nici un administrator (art. 112 din Legea privind activitatea bancara).

Din examinarea acstor prevederi rezulta ca masurile de supraveghere si administrare speciala sunt instituite atunci cand situatia financiara a societatii bancare este precara si este iminenta declansarea unei stari de insolvabilitate.

Scopul acestor masuri este sa contribuie la redresarea situatiei financiare a bancii, astfel incat aceasta sa evite lichidarea si sa-si poata relua activitatea, sub controlul organelor statutare.

Aceasta inseamna ca masurile de supraveghere speciala si masurile de administrare speciala sunt echivalentul celor de reorganizare judiciara din dreptul comun.

Asa cum procedura reorganizarii jzdiciare reprezinta un ansamblu de reguli care urmaresc stingerea pasivului debitorului comerciat aflat in incetare de plati (prin reorganizarea inteprinderii sau prin lichidarea planificata a unor bunuri) sub controlul justitiei, scopul urmarit prin supravegherea speciala si administrarea speciala este acelasi, redresarea comerciantului bancar.

Principala deosebire dintre ele consta in caracterul masurilor dispuse: cele privind redresarea societatilor comerciale (cu exceptia bancilor) au caracter judiciar, cele dispuse in cazul societatilor bancare au caracter administrativ.

Vorbim deci de o procedura de redresare juduiciara, conform dreptului comun (Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii si lichidarii judiciare), si de o inlocuire a acesteia cu o procedura de redresaree admionistrativa, in cazul societatilor bancare, conform legii speciale (Legea nr. 58/1998).

Cu privire la distinctia dintre aceste doua proceduri, anumiti autori si-au exprimat parerea in sensul ca societatile comerciale bancare nu pot fi subiecti ai procedurilor reglementate de Legea nr. 64/1995 . Fata de acesti comercianti, Ordonanta Guvernului nr. 10/2004 reprezinta legea speciala, la care face trimitere Legea nr. 64/1995, ce are un caracter general.

Cum insa prevederile ordonantei privind falimentul institutiilor de credit nu face nici o precizare cu privire la redresarea bancilor, se desprinde concluzia ca pentru aceasta situatie, "prefalimentara", este aplicabila Legea nr. 58/1998, Legea bancara.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.