Sursa de alimentare

Trimis la data: 2014-05-26
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: mihaiandreea
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sursa de alimentare este o componenta critica a calculatorului, deoarece furnizeaza energie electrica tuturor componentelor sistemului care au nevoie de aceasta. Ea este si una din componentele cu cea mai mare tendinta de defectare din orice sistem de calcu1. O sursa de alimentare care functioneaza necorespunzator poate deteriora celelalte componente din calculator prin furnizarea unei tensiuni incorecte sau oscilante.
Functia de baza a sursei de alimentare este aceea de a converti tipul de energie disponibila la priza retelei electrice intr-un tip de energie pe care il pot utiliza circuitele calculatorului. Intr-un sistem conventional desktop, converteste tensiunea alternativa de 120 de volti si 60 Hz din SUA in tensiune continua de +3,3 V, +5 V si + 12 V. De obicei, componentele si circuitele electronice digitale din sistem (placa de baza, placile adaptoare si placile logice ale unitatilo 424h72e r de disc) utilizeaza tensiunea de +3,3 V sau +5 V, iar motoarele unitatilo 424h72e r de disc si ale tuturor ventilatoarelor, tensiunea de + 12 V.

Pentru ca sistemul sa poata functiona corect, sursa de alimentare trebuie sa furnizeze o tensiune continua de buna calitate si constanta.
Daca se examineaza caracteristicile tehnice ale unei surse de tensiune tipice pentru un calculator PC, se observa ca aceasta furnizeaza nu numai tensiunile de +3,3 V, +5 V si + 12 V, dar si - 5 V si -12 V. Aceste tensiuni negative suplimentare nu sunt deloc utilizate in majoritatea sistemelor moderne, dar sunt inca necesare pentru compatibilitatea retroactiva. Deoarece semnalul de +3,3 V este o aparitie relativ recenta, sursele de alimentare nu genereaza o tensiune de semnal de -3,3 V.

Desi tensiunile de -5 V si -12 V sunt furnizate placii de baza prin conectoarele de alimentare, placa de baza utilizeaza numai tensiunea de +5 V. Semnalul de - 5 V este pur si simplu dirijat catre magistrala ISA pe pinul B5. Placa de baza nu foloseste aceasta tensiune. La inceput, circuitele analogice de separare a datelor, existente in controllerele mai vechi de discheta, utilizau -5 V, astfel incat aceasta tensiune era furnizata magistralei. Deoarece controllerele moderne nu necesita tensiunea de -5 V, sistemele nu o mai folosesc. Ea este insa necesara inca, deoarece face parte din standardul magistralei ISA.

Circuitele logice de pe placa de baza nu folosesc tensiunile de +12 V si -12 V. Acestea sunt dirijate, respectiv, la pinii B9 si B7 ai magistralei. Orice placa adaptoare de pe magistrala poate folosi aceste tensiuni daca este necesar, dar, de obicei, ele sunt utilizate de circuitele driver/receiver ale porturilor seriale. Daca placa de baza este prevazuta cu porturi seriale integrate, aceasta poate utiliza semnalele de +12 V si -12 V pentru aceste porturi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.