Sursele proprii de finantare ale afacerii

Trimis la data: 2013-11-28
Materia: Economie
Nivel: Liceu
Pagini: 23
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 2
Autor: petrubriliantul
Dimensiune: 38kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Determinativul stabil marcheaza prezenta acestor surse la dispozitia intreprinderii pe o perioada mai mare de un an. O asemenea trasatura reprezinta unul din elementele care pledeaza pentru desemnarea lor si prin notiunea de capitaluri permanente.
In raport cu modul lor de constituire financiara, capitalurile se diferentiaza in:
- capitaluri proprii
- provizioane pentru riscuri si cheltuieli
- datorii pe termen lung.
Capitalurile proprii se constituie prin aportul proprietarilor, prin autofinantate si din alte surse financiare nerambursabile.
Capitalul propriu reprezinta interesul rezidual al actionarilor in activele unei intreprinderi dupa deducerea tuturor datoriilor acesteia. Se observa ca marimea capitalului, in ansamblul sau, este dependenta de evaluarea activelor si datoriilor. Capitalul reprezinta principala sursa de provenienta a activelor unei intreprinderi. Acesta este de doua feluri: capital propriu si capital strain.

Autofinantarea constituie in general pivotul finantarii intreprinderilor si pentru unele dintre ele, sursa exclusiva a finantarii in fazele decisive ale dezvoltarii acestora. Caracterul fundamental al cestei resurse tine de faptul ca aceasta constituie elementul in baza caruia finantarea externa va putea fi solicitata si atrasa de catre intreprindere.Este fara indoiala mai clar daca spunem ca autofinantarea corespunde unui surplus monetar degajat de intreprindere din activitatea sa si folosit pentru finantarea dezvoltarii viitoare.

Finantarea ciclului de exploatare se face pe baza unei decizii care are drept scop realizarea echilibrului financiar intre nevoia de finantare a activelor circulante si sursele mobilizate pentru finantarea acesteia.
Obiectul deciziei de finantare a ciclului de exploatare il constituie selectia si mobilizarea operativa a surselor de capitaluri circulante, la cel mai redus cost al procurarii acestora si in conditii de reducere a riscului.

Mijloacele de procurare a capitalurilor circulante sunt sursele proprii, atrase si imprumutate. Decizia de finantare a ciclului de exploatare da finalitate intregii gestiuni a capitalurilor circulante, respectiv echilibrului ce trebuie asigurat intre nevoia de finantare a ciclului de exploatare si sursele de finantare a acesteia.

Mobilizarea surselor proprii, atrase sau imprumutate, se va face in conditii de armonizare a relatiei rentabilitate-lichiditate si de diminuare a riscului. Sursele proprii, chiar daca implica participarea investitorilor de capitaluri la proprietate si la distributia profitului net, constituie totusi cea mai sigura sursa de finantare, determina autonomie financiara si elimina riscul retragerii fortuite a capitalurilor.

Sursele atrase sunt nesigure. Evolutia lor este strans legata de evolutia si caracteristicile ciclului de exploatare care determina atat marimea datoriilor de exploatare, cat si durata lor de exigibilitate.Sursele imprumutate prezinta principalul avantaj al mobilitatii lor, pentru a amortiza diferenta continuu fluctuanta dintre necesarul de finantat si sursele proprii si atrase de capitaluri circulante. In functie de context, aceasta diferenta variaza fie in acelasi sens, fie in sensuri contrare.

Dar, pe langa caracterul oneros, acestea determina cresterea gradului de indatorare a intreprinderii.O decizie optima de finantare a ciclului de exploatare poate fi aceea care echilibreaza relatia contradictorie dintre cresterea autonomiei financiare ( prin folosirea surselor proprii ) si necesitatea apelarii la surse mobile , elastice de capitaluri, care sa acopere nevoile temporare si sa vina in completarea surselor proprii ( cu utilizarea creditelor si cu garantia rambursarii lor).Surplusul de surse permanente, degajat din finantarea pe termen lung a nevoilor permanente, il constituie fondul de rulment care se determina ca diferenta intre capitalurile proprii si datoriile financiare pe de o parte, si activele fixe nete pe de alta parte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.