Sursele comicului in comedie

Trimis la data: 2015-10-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 0
Autor: Roberta_O
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
- numele personajelor, care, prin structura fonetica si continutul motional, sugereaza trasatura dominanta de caracter a personajului, originea lui si rolul sau in desfasurarea actiunii, ajutand si la individualizarea lui.
- situatiile comice: pierderea si gasirea repetata a scrisorii; numararea steagurilor de catre Pristanda; santajul cu scrisoarea, care ii da castig de cauza lui Dandanache, nu lui Catavencu; afirmatiile lui Catavencu, prin care el spunea ca doreste ca tot romanul sa prospere, moment in care intra in sala Cetateanul Turmentat, care striga "Si eu!";
- situatiile comice: pierderea si gasirea repetata a scrisorii; numararea steagurilor de catre Pristanda; santajul cu scrisoarea, care ii da castig de cauza lui Dandanache, nu lui Catavencu; afirmatiile lui Catavencu, prin care el spunea ca doreste ca tot romanul sa prospere, moment in care intra in sala Cetateanul Turmentat, care striga "Si eu!"; Catavencu, in genunchi in fata Zoei; scenele in care apare Cetateanul Turmentat; qui pro quo-ul (eroarea de a confunda un personaj cu altul).

- moravurile politicienilor: necinstea lor in viata politica si in cea familiala, coruptia, metoda prin care isi asigura victoria in alegeri. Pentru ei, alegerile prezentau mai putina importanta decat propunerea candidatului. Trahanache ii spune lui Dandanache, care se temea de un balotaj: "Nu majoritate, unanimitate ai sa ai, stimabile!"
- intriga comediei, desfasurarea conflictului si rezolvarea lui: doua forte se lupta cu inversunare, dand impresia ca se vor distruge reciproc, dar ajung la un compromis

- caracterul personajelor, contrastul dintre pretentii si manifestarea lor reala, dintre ceea ce sunt si ceea ce vor sa fie, dintre aparenta si esenta. Astfel, Trahanache se considera stalp al puterii, care decide singur, dar, in realitate, e coordonat de Zoe, care ii impune cu cine sa voteze. Tot el se impotriveste coruptiei, dar peste tot in jurul lui e coruptie. Catavencu vorbeste despre progresul tarii, dar ii pasa doar de sine.
- limbajul, care este cel mai bogat ilustrat in comedie. El este provocat de:

"betia de cuvinte": discursurile electorale ale lui Farfuridi si Catavencu
Pristanda: "curat", "famelie mare, renumeratie dupa buget, mica"
Trahanache: "ai putintica rabdare, stimabile!"
Farfuridi: "eu am, n-am treaba/infatisare, la 11/12 trecute fix ma duc in targ/la tribunal"
echivocuri (comunicare cu doua intelesuri): "Vreau ceea ce merit in orasul asta de gogomani, unde sunt cel dintai... fruntas politic"
o nonsensuri (asociatii incompatibile):

"Industria romana e admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire"
contradictia intre termeni
Catavencu: "dupa lupte seculare, care au durat aproape 30 de ani"
opinia lui Farfuridi asupra revizuirii Constitutiei; 12 trecute fix
tautologiile
Pristanda: "mosia, mosie, fonctia, fonctie, coana Joitica, coana Joitica"Trahanache: "vezi tanar, tanar, dar copt"; "unde nu e moral, acolo e coruptie, iar o sotietate fara printipuri va sa zica ca nu le are"truisme (adevaruri banale): "mai intai si-ntai, istoria ne invata ca un popor care nu merge inainte, sta pe loc, ba chiar da inapoi"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.