Suspendarea contractului individual de munca

Trimis la data: 2014-01-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: Rusu Daniel Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pe perioada in care contractul individual de munca este in fiinta pot aparea anumite situatii care sa impiedice realizarea prestatiilor reciproce ale partilor contractante. In sistemul dreptului muncii, suspendarea contractului individual de munca vizeaza efectele principale ale contractului individual de munca constand in prestarea muncii si plata salariului. Masura suspendarii contractului individual de munca nu poate interveni decat in cazurile si in conditiile prevazute de lege.

Suspendarea de drept asimileaza situatiile cele mai numeroase reglementate de art. 50 din Codul muncii si opereaza independent de existenta unei manifestari de vointa a partilor contractante.
Cazurile in care suspendarea opereaza de drept sunt:concediul de maternitate, pe o perioada de 120 de zile calendaristice (63 de zile inainte de nastere - perioada de sarcina - si 63 de zile - perioada de lauzie).

Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice - art. 24 alin. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile concediul pentru incapacitate temporara de munca care, potrivit art. 13 alin. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, incepand cu a 91-a zi, se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

Suspendarea din initiativa salariatului poate interveni, potrivit art. 51 alin. 1 din Codul muncii, ca urmare a unei optiuni a acestuia, in urmatoarele situatii:concediul pentru cresterea copilului. Conform art. 2 alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.

571/2003 privind Codul fiscal, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi: concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara; concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.