Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere

Trimis la data: 2013-01-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 25 Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: bgd.bgd Dimensiune: 38kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In decursul timpului, dreptul penal a fost definit in moduri diferite, de la o etapa la alta, iar uneori chiar de la un autor la altul, in functie de perioada istorica de dezvoltare a dreptului romanesc si european.In doctrina juridica de la mijlocul secolului trecut, dreptul penal a fost definit de catre un alt mare specialist in domeniu ca fiind un "ansamblu(sistem) de norme juridice prin care de disciplineaza integral reactiunea represiva" .

Mult mai tarziu, un alt autor aprecia ca "dreptul penal(legislatia penala), ca ramura a sistemului de drept romanesc este format din totalitatea normelor juridice prin care se prevede in ce conditii o fapta este infractiune, felul acestor infractiuni, sanctiunile ce se aplica in cazul comiterii lor, precum si raspunderea penala in scopul apararii ordinei de drept in Romania impotriva unor asemenea fapte .

Un colectiv de autori defineste dreptul penal ca fiind "o ramura a sistemului nostru de drept, fiind alcatuit dintr-o totalitate de norme juridice legiferate de puterea legislativa, care stabilesc ce fapte constituie infractiuni, conditiile raspunderii penale, sanctiunile si alte masuri ce urmeaza a fi aplicate sau luate de catre instantele judecatoresti impotriva persoanelor care au savarsit infractiuni, in scopul apararii celor mai importante valori sociale ale statului de drept .

De asemenea , "in literatura de specialitate dreptul penal, ca ramura a sistemului dreptului romanesc, a fost definit ca fiind "acea ramura a dreptului public formata din ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala prin incriminarea ca infractiuni, sub sanctiuni specifice denumite pedepse, a faptelor periculoase pentru valorile sociale, in scopul apararii acestor valori, fie prin prevenirea infractiunilor, fie prin aplicarea pedepsei persoanelor care le savarsesc.

Printre alte definitii destul de recente se arata ca dreptul penal este definit ca un "ansamblu de norme juridice de drept public prin care sunt reglementate faptele ce constituie infractiuni, precum si conditiile si consecintele angajarii raspunderii in cazul comiterii acestor fapte" respectiv, ca o ramura a sistemului nostru unitar de drept, alcatuit dintr-o totalitate de norme juridice adoptate de puterea legiuitoare, care stabilesc ce fapte constituie infractiuni, conditiile raspunderii penale, sanctiunile si alte masuri care pot fi aplicate ori luate de catre instantele de judecata fata de persoanele care au savarsit asemenea fapte, in scopul apararii valorilor fundamentale ale statului de drept.

Conform celor retinute in doctrina arata ca notiunea de drept penal este folosita, avand doua intelesuri, respectiv acela de ramura a sistemului unitar a dreptului romanesc si cel de stiinta a dreptului penal, ca ramura distincta a stiintelor juridice romane. Intre cele doua intelesuri exista o stransa legatura in ideea ca, normele penale existente in vigoare la un anumit moment istoric dat, reflecta, de regula, nivelul de dezvoltare a stiintei dreptului penal.

1.2. Locul dreptului penal in sistemul dreptului romanesc
Caracterul autonom al dreptului penal nu exclude existenta unor legaturi organice cu celelalte ramuri ale sistemului nostru de drept. Atat timp cat dreptul penal reglementeaza relatiile de aparare a valorilor sociale, este firesc sa aiba legaturi si cu celelalte ramuri ale sistemului de drept,care ocrotesc, la randul lor, in forme specifice, valorile societatii noastre .

In literatura de specialitate s-a mai apreciat ca acest caracter autonom al dreptului penal nu exclude insa existenta unor legaturi intime, necesare, organice cu toate celelalte ramuri ale sistemului de drept.Ca parte a sistemului de drept, dreptului penal ii revine sarcina de a reglementa o parte din relatiile sociale din societate si este firesc ca aceste relatii, care sunt, asa cum se stie, relatii de aparare sociala, sa fie legate organic de celelalte categorii de relatii sociale care constituie obiect de reglementare pentru alte ramuri ale dreptului.

Dreptul penal are cele mai stranse legaturi cu dreptul procesual penal, cele doua ramuri desi distincte ale sistemului nostru de drept neputand practic exista independent. Ideea este sustinuta si justificata de faptul ca dreptul penal n-ar putea realiza apararea principalelor valori sociale daca n-ar exista dreptul procesual penal care sa stabileasca intreaga activitate de urmarire penala, judecata si sanctionare a celor ce savarsesc infractiuni.

In acelasi timp, dreptul procesual penal ar fi practic lipsit de obiect fara dreptul penal, deoarece, asa cum s-a subliniat si aratat in doctrina, raporturile de drept procesual penal se nasc si pot exista numai in baza existentei raporturilor juridice de drept penal de conflict.Doctrina clasica a aparut in a doua jumatate a secolului al VIII-lea, din considerente primordial politice, ca un inst6rument de lupta al burgheziei care se afla intr-o ascensiune continua, impotriva feudalismului, aflat in declin.

In ceea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea in alte conditii social economice si politice, doctrina clasica in care ideii de legalitate i se rezervase un loc preponderent, nu mai satisfacea interesele burgheziei, astfel incat se naste doctrina pozitivista.
In cazul doctrinei moderne a apararii sociale, aceasta se naste la inceputul secolului al XX-lea, pe cand doctrina neoclasica contemporana apare la jumatatea secolului al XIX-lea in special pe fondul progreselor realizate in domeniul criminologiei. Neoclasicii insista pe caracterul retributiv al pedepsei si se bazeaza implicit pe responsabilitatea penala a infractorului.

Doctrina socialista apare dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pe fondul influentei U.R.S.S. manifestata in fostele tari socialiste inclusiv in Romania. Doctrina marxista a dreptului penal a devenit singura doctrina oficiala, orice alta teorie, conceptie sau interpretare data faptelor sociale fiind interzisa.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.