Suveranitatea Republicii Moldova

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins
Introducere
I. Aspecte privind suveranitatea Republicii Moldova
1.1 Suveranitatea poporului
1.2 Suveranitatea nationala
1.3 Puterea de stat
1.4 Trasaturile generale ale puterii de stat
1.5 Separarea puterilor de stat
II. Forma de guvernamant si regimul politic
2.1 Definitia si propietatile sistemului politic
2.2 Elementele sistemului politic
2.3 Definirea formei de guvernamant
2.4 Esenta fiecarei forme de guvernamant
2.5 Tipurile regimului politic
2.6 Esenta tipurilor de regim politic in baza principiului separarii puterilor de stat
2.7 Esenta legimitatii puterii de stat

Introducere

Constitutia stabileste urmatoarele doua forme de exercitare directa de catre popor a "suveranitatii nationale" - alegerile generale si referendumul. Astfel, potrivit art.38 alin.(1) din Constitutie "vointa poporului constituie baza puterii de stat. Aceasta vointa se exprima prin alegeri libere, care au loc in mod periodic prin sufragiu universal, egal, secret si liber exprimat". Iar art. 75 alin.(1) din Constitutie stipuleaza ca: "cele mai importante probleme ale societatii si ale statului sunt supuse referendumului".

Dat fiind ca forma directa de exercitare a "suveranitatii nationale" merita un studiu aparte, in prezentul articol ne vom referi la a doua forma de exercitare a "suveranitatii nationale", adica exercitata "prin organele reprezentative".

Potrivit prevederilor constitutionale, in Republica Moldova organul reprezentativ prin care poporul realizeaza "suveranitatea nationala" este Parlamentul. Asadar, potrivit prevederilor art.60 alin.1) din Constitutie "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al Republicii Moldova...". In statele cu regimuri politice prezidentiale sau semiprezidentiale si seful statului este "organ reprezentativ", deoarece el este ales direct de catre popor prin vot universal, secret si liber exprimat (ex. Franta, Romania) sau indirect prin intermediul colegiilor electorale (ex. Satele Unite ale Americii).

Evident ca poporul exercita "suveranitatea nationala" - practic, prin organele sale reprezentative in formele stabilite de Constitutie. Iata din ce considerente apare necesitatea de a face o claritate in raportul dintre popor ca detinator al "suveranitatii nationale" si organul reprezentativ - Parlamentul (in cazul nostru), caruia poporul ii deleaga exercitiul "suveranitatii nationale", studiu pe care ni-l propunem.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.