T.V.A.-Resursa bugetara

Trimis la data: 2011-08-22
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.06 / 10
Downloads: 207
Autor: Pamparau anca
Dimensiune: 17kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Taxa pe valoarea adaugata este varsata la buget de catre fiecare intreprindere (care apare in calitate de vanzator) si se suporta de consumatorii marfurilor sau serviciilor respective o data cu cumpararea lor.Referitor la cotele de impozitare este de subliniat mai intai faptul ca , initial s-a utilizat o cota de 18% pt. bunurile si serviciile din tara si din import si cota zero pt. exporturi. De la 1 ianuarie 1995, s-au aplicat urmatoarele cote: cota normala 18%, cota redusa 9% si cota zero. Cota redusa s-a aplicat la majoritatea produselor alimentare, la bunurile destinate utilizarii in excvlusivitate in scopul apararii sanatatii, precum si la aparatura tehnica medicala.
Incepand cu 1 ianuarie 1998 ca urmare a noii politici fiscale promov ate de Guvern, prin care se pune accent pe cresterea contributiilor impozitelor indirecte la formarea veniturilor bugetului de stat, concomitant cu o anumita reducere a ponderii impozitelor directe, a avut loc majorarea cotelor aplicate pt. calcularea taxei pe valoarea adaugata de la 9% la11%.

Totodata a avut loc restrangerea numarului de scutiri de la plata taxei pe valoarea adaugata, apreciindu-se ca unele scutiri care se acordau pana la aceea data nu se inscriiau pe linia cerintelor privind armonizarea legislatiei romane cu legislatia statelor member ale Uniunii Europene referitoare la taxa pe valoarea adaugata.Din anul 1999, cota standard este de 19% si se aplica pentru operatiunile privind bunurile, transferurile imobiliare si prestarile de servicii din tara si din import.

Cota zero s-a aplicat la exportul de bunuri si prestarile de servicii care privesc direct exporturile efectuate de agentii economici cu sediul in Romania.In conformitate cu Legea 571/2003 privind Codul de procedura fiscala cota standard a TVA este de 19% si se aplica asupra bazei de impozitare.Documentele de plata a taxei pe valoarea adaugat inscrise in declaratia vamala de import sau alte constatari.

Taxa pe valoarea adaugata este principalul impozit indirect de la noi din tara din punct de vedere al volumului incasarilor de la bugetul statului, precum si din punct de vedere l sferei de aplicare:livrarea de bunuri;prestarea de servicii;importul de bunuri;achizitiile intracomunitare de bunuri."Taxa pe valoare adaugata la alimentele de baza ar putea fi redusa la 5%, in cazul in
care o initiativa legislatie adoptata in 3 februarie 2008 de Senat va trece si de Camera Deputatiilor."

Acesta nu este prima propunere de acest gen, un proiect similar, mai vechi, al Partidului Conservator fiind tratat cu indiferenta de parlamentari. In expunerea motivelor, initiatorii precizeaza ca aceasta masura este una necesara" pentru mentinerea nivelurilor preturilor la aceste alimente de baza, dupa scaderea dramatica a productiei agricole ca urmare a secetei din acest an ".

Potrivit legii adoptate de senatori, compensarea pentru reducerea TVA la alimetele de baza se va face prin cresterea accizelor la tigarete, tutun de fumat destinat rularii in tigarete, confectiile din blanuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.