Tabel fizica

Trimis la data: 2007-06-04 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 3041
Autor: Sergiu Davidescu Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Principile opticii geometrice


1. principiul independenţei razelor de lumină: razele de lumină ce ajung simultan într-un punct se propagă mai departe fără a se influenţa reciproc2. principiul reversivităţii razelor de lumină: drumul parcurs de lumină de-a lungul unei raze de propagare nu depinde de sensul de propagare a luminii3. principiul fundamental al opticii geometrice (Fernat): lumina se propagă între două puncte dintr-un mediu dat pe drumul care corespunde duratei minime4. principiul propagării rectilinii a luminii: într-un mediu omogen şi transparent lumina se propagă în linie dreaptă

Reflexia luminii - schimbarea direcţiei de propagare a luminii la suprafaţa de separaţie dintre două medii, lumina revenind în acelaşi mediu.

Refracţia luminii - schimbarea direcţiei de propagare a luminii la trecerea dintr-un mediu transparent în altul. n1 * sini = n2 * sinr

Reflexia totală - este un fenomen care poate să apară la trecerea luminii dintr-un mediu dat în altul mai putin refringent (în cazul refracţiei cu depărtare de normală).
Unghiul limită reprezintă acel unghi de incidenţă pentru care unghiul de refracţie este de 900

Legi,definiţii, enunţuri şi observaţii privind stiudiul mecanicii

Vectorul viteză medie este definit ca fiind vectorul deplasare supra intervalul de timp.
Mişcarea rectilinie uniformǎ se parcurge pe linie dreaptǎ, tot timpul pe aceeaşi direcţie şi sens, iar distanţele sunt egale în intervale de timp egale.
Principiile mecanici newtoniene:

Principiul I(Principiul inerţiei):

Un corp îsi menţine starea de repaus sau de M.R.U. atât timp cât asupra lui nu acţionează alte corpuri care să-i schimbe această stare. Proprietatea corpurilor la care face referire principiul I se numeşte inerţie.

Principiul fundamental al mecanicii

Vectorul forţă este egal cu produsul dintre masa corpului şi vectorul acceleraţie.

Principiul acţiunii şi reacţiunii

Dacă un corp A acţionează cu o forţă (acţiune) asupra unui alt corp B atnci cel de-al doilea corp, B va acţiona asupra lui A cu o forţă (reacţiune) având acelaşi modul, aceeaşi direcţie, dar sens diferit.

Inerţia este proprietatea tuturor corpurilor de a-şi menţine starea de repaus sau M.R.U. dacă asupra lor nu acţionează alte corpuri care să le schimbe această stare.
Pentru un corp aflat în repaus sau M.R.U. ΣF=0
Interacţiunea este acţiunea reciprocă dintre două corpuri. Forţa este mărimea fizică ce măsoară tăria interacţiunii dintre corpuri (mărime vectorială).
Într-un corp elastic supus acţiunii unor forţe deformatoare, iau naştere forţe elastice care se opun deformării.
Forţele de frecare sunt forţe ce se exercită în planul suprafeţei de contact şi se opun mişcării reciproce a unui corp faţă de celălalt.
Legile frecării:
Măsurând forţa de tracţiune putem evalua mărimea forţei de frecare la alunecare.

Forţa de frecare de alunecare este direct proporţionalǎ cu mărimea forţei de apăsare normală exercitată de un corp pe suprafaţa celuilalt.
Coeficientul de frecare la alunecare dintre două corpuri depinde de natura suprafeţelor care vin în contact (natura materialului şi gradul lor de şlefiure).

Forţa de frecare de alunecare dintre două corpuri nu depinde de mărimea suprafeţei de contact dintre cele două corpuri.
Modulul de elasticitate reprezintă mărimea unei forţe care acţionând asupra unui corp cu secţiunea egală cu unitatea îi dublează lungimea.
Alungirea relativă, epsilon este proporţională cu mărimea efortului unitar dacă nu se depăşesc limitele de elasticitate ale corpului.
Se numeşte forţă centripetă acea forţă care aplicată unui corp îi modifică în permanenţă traiectoria obligându-l sa evolueze pe o traiectorie circulară.

Obs: Forţa centripetă nu este un nou tip de forţă. Orice forţă, din cele învăţate poate juca la un moment dat rolul de forţă centripetă.
Lucrul mecanic efectuat de o forţă constantă al cărei punct de aplicaţie se deplasează rectiliniu pe distanţa d, este definit ca produsul scalar dintre vectorul forţă şi vectorul deplasare.

Lucrul mecanic al forţei de greutate nu depinde de drumul urmat, ci numai de poziţia iniţială şi finală a corpului (şi de diferenţa de nivel h dintre cele două poziţii). O forţă al cărei lucru mecanic nu dpeinde de drumul urmat, depinzând numai de poziţia corpului,se numeşte forţă conservativă (ex: G,Fe,Felectrostatică, Ff nu este forţă conservativă).
Spunem despre un sistem fizic că posedă energie mecanică într-o anumită stare a sa dacă fără interacţiuni din exterior poate părăsi acea stare, evoluând către alta, în timpul acestei transformări acţionând, adică efectuând lucru mecanic.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.