Tactica ascultarii invinuitului inculpatului si altor parti

Trimis la data: 2010-04-03 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 8
Autor: Tudor Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Tactica ascultarii invinuitului inculpatului si altor parti
Prin intermediul Criminalisticii şi nt elaborate metodele stiintifice şi tactice de investigare a infractiunilor, asigurindu se o buna şi eficienta organizare a etapelor de cercetare , a modurilor în care trebuie desfasurate cu cit mai multa eficienta diferitele activitati din cursul anchetei, după un plan stabilit. Probele obtinute intr o anumita cauza vor putea fi verificate prin intermediul ascultarii partilor:invinuit, parti vatamate, martori. Tot cu aceasta ocazie şi pe aceasta cale vor putea fi completate elementele existente cu privire la cauza. Prin intermediul probelor se realizeaza principiul aflarii adevarului în cauza .

Referat despre Tactica ascultarii invinuitului inculpatului si altor parti
Notiunea de proba vizeaza toate faptele şi imprejurarile ce trebuie dovedite în rezolvarea cauzei.

Faptele şi imprejurarile din cuprinsul probatiunii sint de doua feluri:
- fapte principale
- fapte probatorii.

Faptele probatorii se refera la imprejurari de fapt care nu sunt cuprinse în faptul principal, dar a caror demonstrare permite sa se traga concluzii cu privire la faptul principal. Un procedeu probator esential este cel al audierii persoanelor.

Ascultarea invinuitului sau inculpatului
Ascultarea inviunitului sau inculpatului este o activitate procesuala şi de tactica criminalistica , efectuata de către organul de urmarire penala, in scopul stabilirii unor date cu valoare probanta necesare aflarii adevarului în cauza. Cu aceasta ocazie invinuitul, inculpatul poate face marturîşi ri complete sau doar partiale, cu privire la infractiunea savirsita şi la circumstantele legate de comiterea ei. Exista însă şi posibilitatea ca acesta sa manifeste un comportament şi mulat, incercind sa se sustraga de la raspunderea penala, recunoscind alte roluri sau alte actiuni (de exemplu sa recunoasca doar ca ar fi stat de paza la comiterea furtului, sau sa recunoasca doar ca a scos bunul din unitate după ce acesta a fost sustras de un alt autor, etc. ).

Etapele ascultarii pot fi cuprinse in:
1 Pregatirea ascultarii
In aceasta etapa se vor stabili problemele care urmeaza a fi lamurite cu ocazia ascultarii , tactica de ascultare, precum şi materialul probator ce urmeaza a fi folosit în cursul ascultarii tinand cont de particularitatile fiecarei infractiuni în parte, de imprejurarile comiterii faptei, de personalitatea şi psihologia faptuitorului/ faptuitorilor. Datele preliminare despre aceştia :antecedente penale, mediu socio familial de provenienta, pregatire scolara, comportament anterior etc. pot fi foarte importante pentru buna pregatire şi realizarea cu succes a ascultarii.

2 Studierea materialului cauzei
Pe aceasta baza vor fi stabilite persoanele care urmeaza a fi audiate în cauza în calitate de invinuiti sau inculpati, faptele care au fost retinute în sarcina acestora, participantii, calitatea şi contributia lor la comiterea faptei, problemele ce urmeaza a fi lamurite prin intermeiul audierii. Studiul materialului trebuie făcut cu obiectivitate, atit cu observarea probelor în acuzare cit şi a celor în aparare, a circumstantelor atenuante sau agravante.

3. Cunoasterea invinuitului sau inculpatului
O buna stapinire a datelor cauzei presupune, pe linga cunoasterea faptelor concrete comise de către autorul faptei şi preocuparea pentru cunoasterea trasaturilor personalitatii şi a profilului psihic ale acestuia.

Date de acest gen se pot obţine pe mai multe cai , atit directe cit şi indirecte. In cadrul activitatilor de informare indirecta se inscriu:investigatii cu privire la persoana sa, date rezultate din cercetarea la faţa locului , verificari la cazierul judiciar şi în evidentele operative, audieri ale altor martori sau invinuiti, studierea unor inscrisuri ce emana de la inviunit sau inculpat. Pe cale directa, se pot obţine date prin intermediul unor perchezitii, aplicare de sechestru, retinere sau arestare, precum şi prin audiere.

4. Intocmirea planului de ascultare
rmarea pregatirii audierii se poate intocmi un plan de ascultare. Acesta va avea în vedere urmatoarele aspecte:
- problemele ce urmeaza a fi lamurite cu ocazia ascultarii;
- materialul probator ce va fi utilizat în cursul ascultarii;
- forta probatorie a materialului existent(probe directe, indirecte, mijloace materiale de proba);
- momentul operativ oportun pentru utilizarea materialului probator în ancheta;
- datele cunoscute despre personalitatea şi psihologia celui ce
urmeaza a fi ascultat.

Intocmirea acestui plan este recomandabila anchetatorilor cu mai putina experienta. Interesul este ca , pe masura cresterii experientei sa creasca şi nivelul de pregatire în instrumentarea corecta a cauzelor.

5. Asigurarea prezentei aparatorului.
Prezenta aparatorului este obligatorie în situatiile prevazute de lege, după inceperea urmaririi penale în cauza, însă nu se va permite aparatorlui sa intervina în desfasurarea ascultarii, in scopul obstructionarii relatarilor.

Etapele ascultarii invinuitului sau inculpatului
Conform prevederilor art. 7o din C. pr. Pen. , ascultarea invinuitului sau inculpatului parcurge trei etape:
1. verificarea identitatii , urmata de punerea în vedere a invinuirii şi garantarea dreptului la aparare.
2. ascultarea relatarii libere.
3. adresarea de intrebari şi ascultarea raspunsului(ascultarea dirijata).

Privitor la verificarea identitatii trebuie sa aratam ca ea este de natura sa duca la evitarea greselilor şi neintelegerilor privind datele de identitate ale persoanei ce va fi ascultata. după luarea datelor de identitate, invinuitului i se vor aduce la cunostiinta invinuirile(invinuirea)explicindu i , dacă e necesar esenta acesteia.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.