Tactica ascultarii invinuitului sau inculpatului

Trimis la data: 2013-01-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 1
Autor: Florea Bogdan
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Utilizarea cunostintelor stiintifice de catre organele judiciare in efortul lor de aflare a adevarului a avut drept consecinta, alaturi de perfectionarea sistemului probator, si o specializare a unor metode si mijloace destinate acestui scop, iar, in timp, aparitia unor ramuri sau chiar a unor stiinte cu acest obiect. Printre aceste stiinte care, datorita obiectului si organelor care-l realizeaza, se mai numesc si stiinte judiciare, se numara si criminalistica.
Criminalistica este o stiinta al carui obiect consta in elaborarea metodelor si procedeelor tehnico-stiintifice si tactice de descoperire, ridicare, fixare si examinare a urmelor infractiunii, precum si de descoperire si identificare a autorilor. De asemenea criminalistica are in vedere ca obiect si elaborarea unor masuri de prevenire a infractiunilor .

In urma celor aratate mai sus putem argumenta clar ideea ca, criminalistica realizeaza legatura dintre stiintele naturii si tehnica pe de o parte, respectiv stiintele juridice penale(in special cea a dreptului procesual penal)pe de alta parte, respectiv faptul ca, organele judiciare pentru aflarea adevarului sunt obligate sa lamureasca cauza sub toate aspectele, pe baza de probe, adica orice elemente de fapt constatate prin mijloace de proba.

Criminalistica ca stiinta pusa in slujba aflarii adevarului in justitie se subdivide in trei ramuri, indisolubil legate intre ele, respectiv tehnica criminalistica, tactica criminalistica si metodologia criminalistica. Astfel, tehnica criminalistica elaboreaza metode si mijloace tehnice necesare cautarii, descoperirii, relevarii, fixarii, conservarii si interpretarii urmelor, efectuarii constatarilor tehnico-stiintifice si a expertizelor.

Tactica criminalistica reprezinta un sistem de reguli si procedee stiintifice prin care se asigura efectuarea planificata, organizata, operativa si oportuna a activitatilor de urmarire penala iar metodologia criminalistica are ca obiect elaborarea si aplicarea regulilor de cercetarea diferitelor genuri de infractiuni, bazate pe respectarea stricta a prevederilor legale, si pe experienta pozitiva a organelor de urmarire penala.

Faptele antisociale sunt produsul natural al raporturilor dintre oameni, ele existand si putand fi calificate ca neumane, imorale, independent de orice asezare juridica. Acestea insa, nu pot fi calificate drept infractiuni decat din momentul in care legea le considera ca ilicite, sanctionandu-le cu pedepse.Romania este astazi un stat de drept, democratic si social, in care cetatenii beneficiaza de drepturile si libertatile consacrate prin Constitutie sau prin alte legi, dar supunandu-se si obligatiilor prevazute de acestea, fiind egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.