Tagada paternitatii

Trimis la data: 2005-01-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Iordache ionela Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Legătura juridică dintre un copil şi tatăl său se numeşte paternitate. Personajul cheie în stabilirea filiaţiei faţă de tată este mama. Proba paternităţii rezultă dintr-o ecuaţie cu două necunoscute: momentul concepţiei şi autorul copilului. Nici una din aceste împrejurări de fapt nu se poate să fie în mod direct probată, ci numai prin intermediul unor fapte cunoscute ,de unde legea, prin intermediul unor prezumţii, trage o concluzie.Cele două prezumţii sînt: cea legată de paternitate şi prezumţia perioadei legale de concepţie.

Criminalistica
După ce s-a stabilit perioada legată de concepţie ,urmează a se afla cine este tatăl copilului.Timp de milenii ,legiuitorul l-a aflat prin intermediul unei prezumţii. Astfel,căsătoria face să se prezume coabitarea soţilor,adică existenta relaţilor intime dintre aceştia, şi, pe cale de consecinţă,naşterea copilului. Cu alte cuvinte, într-o formulă simplă, există o căsătorie şi o naştere, deci există o paternitate.

Criminalistica
Filiaţia faţă de tată rezultă din faptul concepţiei copilului. Acest fapt se dovedeşte prin prezumţia de paternitate,consacrată de art.53 C.fam. în următorii termeni: ”Copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei”.Copilul născut după desfacerea căsătoriei, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie.”

Prezumţia de paternitate se aplică numai copiilor din căsătorie. Aşa fiind, prezumţia de paternitate se întemeiază pe existenţa căsătoriei şi excluderea, datorită respectării obligaţiei de fidelitate dintre soţi, a oricăror relaţii extraconjugale.Prezumţia de paternitate se leagă, în primul rînd, de faptul naşterii copilului în timpul căsătoriei (art.53 alin.1 C fam.). Pentru a beneficia de prezumţie se impune dovedirea filiaţiei faţă de mamă şi faptul că aceasta, era căsătorită la data naşterii copilului.

În cazul în care copilul a fost născut în timpul căsătoriei, acesta este considerat că are ca tată pe soţul mamei, indiferent dacă procreerea s-a realizat înainte sau după încheierea căsătoriei. Aşa fiind,trebuie să se facă dovada că naşterea copilului a avut loc în perioada cît părinţii săi erau căsătoriţi. Nu prezintă importanţă faptul dacă aceştia erau despărţiţi în fapt.

Sistemul admis de Codul familiei înlesneşte stabilirea paternităţii faţă de tată prin dovada simplă şi uşor de realizat ,şi anume,că data naşterii copilului este ulterioară încheierii căsătoriei. Dar faptul încheierii căsătoriei, ulterior concepţiei copilului,de către bărbatul care a cunoscut sarcina viitoarei soţi, este cunoscut de legiuitor şi asimilat, în acelaşi timp, cu o recunoaştere tacită a paternităţii copilului. În acest sens, legea a interpretat doar atitudinea bărbatului şi a fundamentat stabilirea paternităţii pe împrejurarea implicită a recunoaşterii tacite. În acest caz, prezumţia de paternitate poate fi considerată mai puternică decît recunoaşterea filiaţiei realizată în mod expres şi voluntar de către bărbatul care se pretinde a fi tatăl copilului, întrucît numai soţul are posibilitatea legală să tăgăduiască paternitatea pe care legea i-o atribuie în baza căsătoriei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.