Tagada paternitatii

Trimis la data: 2007-01-30 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 1063
Autor: Ovidiu L. Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Tagada paternitatii
Prezumtia de paternitate nu are caracter absolut, iar actiunea care are ca obiect rasturnarea acestei prezumtii se numeste actiune in tagaduire de paternitate. Legea nu precizeaza cazurile in care poate fi pornita actiunea in tagaduirea paternitatii, ci stabileste numai o regula generala, in sensul ca paternitatea poate fi tagaduita daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Tagada paternitatii

Tagada paternitatii
Cazurile din care poate sa rezulte imposibilitatea ca sotul mamei sa fie tatal copilului sunt: imposibilitatea fizica de a procrea; impotenta sexuala poate fi o incapacitate de erectie sau o incapacitate de procreere (fecundare); imposibilitatea morala de coabitare, datorita unor conflicte grave intre soti in timpul legal al conceptiunii copilului.
Faptul ca sotul mamei a declarat nasterea copilului la serviciul de stare civila nu constituie un impediment pentru exercitarea actiunii in tagaduirea paternitatii, atunci cand este cu neputinta ca reclamantul sa fie tatal copilului.

DREPTUL LA ACTIUNE
Tagada paternitatii
Actiunea in tagaduirea paternitatii are un caracter personal. Aceasta actiune se poate porni numai de catre sot deoarece e singurul in masura sa aprecieze daca in realitate el a conceput sau nu copilul nascut de sotia sa. Mostenitorii tatalui nu pot introduce actiunea, insa o pot continua, in afara de cazul cand actiunea s-a perimat sau tatal a renuntat la judecata.

Astfel, mostenitorii pot continua actiunea daca au acceptat succesiunea, ceea ce presupune ca urmaresc un scop patrimonial si sunt impiedicati de copil in exercitarea drepturilor lor succesorale. Reprezentantul legal al sotului pus sub interdictie poate introduce actiunea, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare.
Actiunea se introduce impotriva copilului care, in majoritatea cazurilor acesta e minor.

El va fi reprezentat, daca este sub varsta de 14 ani, de catre mama sa, care participa la proces in dubla calitate: in nume propriu si ca reprezentanta legala a copilului sub 14 ani. In cazul in care mama copilului a decedat sau nu are capacitate deplina de exercitiu , copilul va fi reprezentat, pana la varsta de 14 ani, de un tutore, care poate fi si ad-hoc.

Tagada paternitatii
Copilul intre 14 si 18 ani participa singur la proces, deoarece este vorba de o actiune cu caracter personal. Daca copilul moare in timpul procesului, actiunea va putea fi continuata impotriva reprezentantului sau legal, daca are varsta sub 14 ani, ori a unui tutore ad-hoc; pentru copilul decedat intre 14-18 ani actiunea va fi continuata impotriva unui tutore ad-hoc.
Actiunea in tagaduirea paternitatii se judeca in contradictoriu cu mama copilului, care va fi citata, fiind cea mai in masura sa apere interesele copilului si sa ajute instanta la stabilirea adevarului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.