Taierea cu plasma

Trimis la data: 2011-05-26 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 24 Nota: / 10 Downloads: 812
Autor: Bosog Florentin Dimensiune: 7614kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In procesul de taiere cu plasma un arc constrans (arcul de plasma) topeste local materialul si il indeparteaza cu viteza mare, realizand rostul de taiere.Gradul mare de concentrare a energiei si temperatura ridicata a arcului de plasma(10 000 - 14 000oC), fac posibila taierea metalelor si aliajelor metalice, conducatoare electric, ce nu pot fi taiate cu oxigen, oteluri inalt aliate refractare si inoxidabile, aluminiu, cupru, titan si aliajele lor, etc.Comparativ cu taierea cu oxigen, energia dezvoltata de arcul cu plasma este mult superioara, rezultand viteze mari de taiere. Taierea cu plasma asigura o calitate ridicata a taieturii (netezire a suprafetei taiate), zona de influenta termica de extindere redusa, astfel incat piesele prelucrate cu plasma pot fi introduse in procesul de sudare fara a fi necesara o prelucrare ulterioara.

Sursa de alimentare a arcului de plasma asigura alimentarea electrica a generatorului de plasma, putand fi de curent continuu sau curent alternativ. Tensiunea de mers in gol a sursei este variabila functie de gazul plasmogen utilizat, respectiv intre 120 - 150V la utilizarea argonului ca si gaz plasmogen sau 250 - 350V la utilizare aerului ca si gaz plasmogen.

Curentul debitat depinde de puterea generatorului, la taiere putand varia intre 50 -500A. Esentiala este insa forma caracteristicii exterioare care se recomanda a fi cat mai coboratoare, preferabil chiar verticala. In felul acesta creste puterea furnizata generatorului de plasma si se evita formarea arcului secundar.

Generatoarele de plasma cu racire cu aer (fig.3.a) prezinta avantajul simplitatii constructiei generatorului dar capacitatea de racire a aerului este redusa. Sistemul de racire cu apa (fig.3.b) este cel mai raspandit, apa avand capacitatea de racire mult mai buna decat aerul. Dezajantajul major este legat de constructia mai complicata a generatorului, de greutatea sporita datorita existentei furtunelor si de costul de exploatare.

Sistemul de stabilizare a arcului asigura comprimarea coloanei arcului si fixarea arcului de plasma in axa electrodului. Corespunzator acestui criteriu de clasificare generatoarele de plasma pot fi:generatoare de plasma stabilizate cu gaz;generatoare de plasma stabilizate cu apa;generatoare de plasma stabilizate magnetica.
Stabilizarea arcului de plasma cu gaz este metoda cea mai utilizata, asigurandu-se insuflarea axiala sau turbionara a gazului.

Forma catodului imparte generatoarele de plasma in:generatoare de plasma cu catod ascutit;generatoare de plasma cu catod plat.
La generatoare de plasma cu catod ascutit pata catodica se fixeaza pe varful catodului asigurand un arc mai stabil.

In timp varful catodului se detelioreaza si catodul trebuie reascutit. La generatoarele de plasma cu catod plat pata catodica se deplaseaza permanent pe suprafata acestuia asigurand un arc de plasma mai putin stabil.

Materialul electrodului clasifica generatoarele de plasma in:generatoare de plasma cu electrod consumabil;generatoare de plasma cu electrod neconsumabil;generatoare de plasma cu electrod cu pelicula de protectie.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.