Taierile de rodire, intretinere si regenerare - pomicultura

Trimis la data: 2009-12-05 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1037
Autor: DINULET Dimensiune: 70kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Taierile de rodire, intretinere si regenerare - pomicultura
Nu toate anotimpurile anului sunt propice taierilor. Restrictiile tin atat de parametrii climatici specifici fiecarui anotimp, cat si de faza de dezvoltare vegetala a plantelor intr-un moment dat. In general, se vorbeste se taierile de iarna (in uscat) si de taierile de vara (in verde). In cazul pomilor fructiferi, taierile in uscat trebuie sa inceapa atunci cand nu mai sunt asteptate geruri cumplite.

Referat despre Taierile de rodire, intretinere si regenerare - pomicultura
Desigur ca nici un an nu este identic cu altul, dar statistic, inceputul lunii martie poate fi favorabil inceperii lucrarilor de taiere in uscat, in livezile de pomi. Taierile executate mai devreme pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot surveni. Este stabilit ca pomii care nu au fost supusi taierilor au rezistat mai usor gerurilor decat cei care au suportat actiuni de taiere inaintea aparitiei acestor geruri. Acest fapt a fost remarcat mai ales la speciile cu sensibilitate la ger (piersic, cais, par sau prun).

Marul, atat prin soiurile sale mai vechi, dar mai ales prin anumite soiuri recent obtinute (Jonagold, Elstar) se dovedeste de asemenea sensibil la ger. Taierile asigura formarea coroanei, combat senescenta, asigura productii mari, constante, mentin echilibrul fiziologic, incadreaza coroanele in limitele spatiului adoptat, amelioreaza regimul de lumina si de aer, starea fitosanitara, etc.

Taierile reprezinta operatiunile chirurgicale si nechirurgicale cu ajutorul carora se modifica pozitia relativa a ramurilor in coroana si a mugurilor pe ramuri, iar prin aceasta se schimba si productiunile care se formeaza, se dirijeaza cresterea si rodirea. Pe langa modificarile morfologice, taierile intervin si in echilibrul fiziologic si biochimic respectiv cantitatea si circulatia substantelor plastice, a celor hormonale, etc.Toate acestea se regasesc in reglarea proceselor de crestere si rodire.

Clasificarea taierilor la pomi.
Taierile pomilor se pot clasifica dupa mai multe criterii dar sunt acceptate doua si anume:
- dupa scopul urmarit
- dupa timpul de executare.

In functie de scopul urmarit, taierile se impart in urmatoarele
grupe:
- taiere de formare,
- taiere de rodire,
- taiere de intretinere
- taierea de corectare,
- taierea de regenerare,

In functie de timpul de executie, taierile se impart astfel:
- taierea in uscat,
- taierea in verde.

Taierea de rodire
Aceasta categorie de taieri opereaza asupra ramurilor de rod si de semischelet, cu scopul principal de a norma incarcatura de muguri de rod, asigurandu-se astfel productii mari, constante si de buna calitate pe toata durata de exploatare a livezii.

Supraincarcarea conduce la productii mari dar de slaba calitate, coroanele se mutileaza, pomii nu diferentiaza muguri de rod pentru anul urmator si se declanseaza alternanta de rodire. Asupra numarului de muguri micsti ce se lasa la mar si par s-au facut numeroase cercetari.Se considera ca ramurile de rod propriu-zise trebuie sa fie de 2-3 ori mai putine decat cele vegetative, inclusiv pintenii si smicelele. Mugurii micsti la mar si par trebuie sa reprezinte 12-15% din totalul mugurilor sau 20-25%.La samburoase, normarea rodului este mai elastica adica se accepta o incarcare mai mare la cires, visin, prun, cais, dar la piersic este obligatorie o normare foarte Pentru semintoase sunt necesare 50-60 frunze pentru un fruct, la samburoase doar 25-30.

Gradul de incarcare la mar, par si piersic trebuie sa fie foarte precis, exprimat in tepuse + nuieluse sau pur si simplu in muguri micsti, iar la piersic in ramuri mixte cu lungimea de 40-60cm. Obiectivele taierilor de rodire difera si in functie de varsta pomilor.La cei tineri, se urmareste formarea ramurilor de rod pentru a grabi intrarea acestora pe rod.In acest sens, la toate speciile si soiurile, dar mai ales la cele tardive, ramurile de garnisire se raresc iar cele pastrate se inclina sau se arcuiesc. Nu se vor pastra muguri de rod sau fructe la varful sarpantelor intrucat arcuirea acestora compromite formarea scheletului. Se mentioneaza ca delimitarea precisa intre elementele permanente si cele nepermanente este absolut obligatorie.In caz contrar, coroanele se exploateaza foarte greu.

La pomii pe rod obiectivul de baza este normarea incarcaturii prin scurtarea semischeletului inclusiv a vetrelor de rod si apoi rarirea formatiunilor de rod pe portiunile pastrate.Prin scurtarile respective se reduce substantial numarul de muguri micsti.Bineinteles ca, aceasta normare este in functie de gradul de diferentiere a mugurilor de rod in anul respectiv. La pomii batrani, normarea rodului se face prin aceleasi operatiuni tehnice dar mai ales prin reductie intrucat prin aceasta se stimuleaza cresterile vegetative care intineresc lemnul de rod. Taierea de rodire este diferentiata pe specii, grupe de soiuri, varsta pomilor, agrotehnica aplicata si alti factori. La soiurile spur de mar si par, se scurteaza semischeletul garnisit cu tepuse si se simplifica vetrele de rod.La pomii cu coroane rare se pastreaza cresterile noi care se scurteaza pentru a se garnisi cu tepuse tinere, viitoare vetre cu putere mare de fructificare.

La soiurile standard de mar si par care au coroane dese, aglomerate, se lumineaza coroana si se scurteaza semischeletul cu 1/3 – 2/3 din lungimea acestuia, in functie de vigoare si incarcatura cu muguri micsti. La gutui, se simplifica si se reduce semischeletul garnisit cu maciulii iar dupa scurtare se raresc maciuliile la 10-15 cm, iar coarnele de melc se simplifica transformandu-se in maciulii simple. La soiurile spur de prun si cais, se scurteaza semischeletul tanar la un numar optim de buchete de mai, iar ramurile imbatrinite se suprima s-au se scurteaza sever inlocuindu-le cu altele noi tinere.Soiurile standard, necesita numeroase rariri executate asupra semischeletului iar pe acesta se raresc ramurile epuizate si se inlocuiesc cu cresteri noi.Ramurile de rod lungi se scurteaza cu 1/3 – ½ din lungimea lor.

La cires, se fac putine taieri de rodire intrucat coroanele sunr rare, ramurile de rod au longevitate mare iar pomii nu sunt afectati de alternanta de rodire. Soiurile de visin pletoase au nevoie de mai multe taieri pentru a combate acest fenomen nedorit.Se suprima pletele lungi degarnisite si se inlocuiesc cu cresteri noi, iar semischeletul des se rareste. La piersic, normarea rodului se realizeaza prin suprimarea buchetelor de mai si a ramurilor salbe, iar ramurile mixte se raresc la 20-25 cm.Se pastreaza 80-150 ramuri mixte in coroana unui pom, in functie de vigoarea pomilor si agrotehnica aplicata.Unii autori recomanda pana la 200 ramuri mixte dar dupa parerea noastra acest lucru este exagerat.Ramurile mixte si cele vegetative in plus se suprima total sau se scurteaza in cepi de 2 muguri in zonele degarnisite ale coroanei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.