Taina Preotiei

Trimis la data: 2006-02-14
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 8.52 / 10
Downloads: 14
Autor: Stefania Tudor
Dimensiune: 20kb
Voturi: 205
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Există o funcţie indestructibilă între Preoţie şi Îndumnezeire. Întrucât îndumnezeirea omului înseamnă sacralizarea sau sfinţirea lui în gradul cel mai înalt posibil îngăduit naturii sale, îndumnezeirea este posibilă prin organul sacrului care este preoţia. Preoţia naşte fii prin harul lui Dumnezeu – Părintele.
Ea are dreptul reînnoirii noastre prin baia Sfântului Botez, ei i s-au dat toate celelalte însărcinări harice privind cunoaşterea noastră în Duhul Sfânt până la statura lui în Hristos. Sfinţii Părinţi, în special Sfântul Ioan Gură de Aur şi Sfântul Grigorie de Nazianz, insistă asupra rolului important pe care îl are Preoţia în propăşirea noastră spre culmea îndumnezeirii prin har.

Îndumnezeirea nu se poate realiza fără împărtăşirea cu Hristos, cu Trupul şi Sângele Lui prin Taina Sfintei Euharistii la Sfântul Altar. Primind Sfânta Euharistie prin Preoţie, poporul credincios are certitudinea continuităţii în har, în comuniune cu Mântuitorul Hristos.

Duhul lui Dumnezeu se înnoieşte prin Preoţie, se naşte pentru împărăţia lui Dumnezeu tocmai în vederea îndumnezeirii. De aceea Preoţia este şi scara pe care braţul Duhului Sfânt ne poartă treaptă cu treaptă la cer. Duhul lui Dumnezeu în actul îndumnezeirii noastre lărgeşte inima noastră prin Sfânta Taină şi prin ierurgiile săvârşite de preot, astfel încât cel primit de Duhul la cina Sfintei Treimi să primească şi el pe aproapele său la cina fiinţei sale. În ortodoxie Preoţia nu formează o castă aparte ruptă de credincioşi şi care să se considere doar pe sine ca Biserica.

Preoţia ortodoxă este ea însăşi o expresie vie a comuniunii Capului Hristos cu trupul lui Biserica (Efeseni 5, 23, 29). Toată misiunea Bisericii pe pământ este comuniune, este conlucrare, este sinergie, este unitate de cuget şi simţire a plinătăţii credincioşilor şi a clerului dimpreună. Preoţia face parte din marile taine dumnezeieşti şi ea presupune unirea celui care o exercită, cu Hristos într-un mod propriu săvârşitor al ierurgiilor celor mai presus de ceruri, preotul nu este numai un ales al lui Dumnezeu, nu se bucură împreună cu ceilalţi credincioşi doar de o preoţie universală.

El este prieten al Domnului, căci numai prietenului i s-a dat să cunoască tainele cerurilor (Matei XIII, 11). “de acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi pentru că toate câte am auzit de la Tatăl meu vi le-am făcut cunoscute. Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi”. (Ioan XV, 5 - 11).

Prin ierarhii şi preoţii Bisericii se exercită în continuare ierarhia lui Hristos şi e operativă starea Lui de jertfă , urmarea ar fi ca ierarhii şi preoţii Bisericii, ca organe văzute ale Lui să simtă şi ei această durere a Lui Hristos pentru suferinţele credincioşilor încredinţată lor şi în general pentru oameni, fie că sunt suferinţe actuale, fie în perspectivă. Cuvenit este ca rugăciunile acelora prezentate lui Dumnezeu de Hristos “cu strigare şi cu lacrimi” (Evrei 5, 7) ca ale sale proprii să fie scăpaţi de moartea lor, ca şi când ar fi moartea Sa, să fie prezentate în acelaşi fel de ei, că prin ei lucrează Hristos însuşi în chip văzut arhieria Sa.

Episcopul şi preotul trebuie să aibă scrise nu numai pe hârtia pomelnicelor numele celor pentru care i se cere să se roage ci şi în inima lor, cum avea arhiereul Vechiului Testament scris pe engolpion, piesa aşezată pe piept, dar însemnând numele celor 12 seminţii ale lui Israil. El e îndatorat ca de câte ori priveşte engolpionul să se roage pentru cei încredinţaţi lui de Hristos odată cu engolpionul sau înscrişi în el, sau mai precis în inima lui. La fel preotul de câte ori îşi priveşte Crucea pe care o poartă la piept, trebuie să se gândească la jertfa lui Hristos pentru mântuirea păstorilor săi şi la jertfa la care este chemat pentru ei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.