Taina Preotiei la Sfintii Parinti

Trimis la data: 2015-07-24
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_I
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Exista o functie indestructibila intre Preotie si Indumnezeire. Intrucat indumnezeirea omului inseamna sacralizarea sau sfintirea lui in gradul cel mai inalt posibil ingaduit naturii sale, indumnezeirea este posibila prin organul sacrului care este preotia. Preotia naste fii prin harul lui Dumnezeu - Parintele. Ea are dreptul reinnoirii noastre prin baia Sfantului Botez, ei i s-au dat toate celelalte insarcinari harice privind cunoasterea noastra in Duhul Sfant pana la statura lui in Hristos.
Sfintii Parinti, in special Sfantul Ioan Gura de Aur si Sfantul Grigorie de Nazianz, insista asupra rolului important pe care il are Preotia in propasirea noastra spre culmea indumnezeirii prin har. Indumnezeirea nu se poate realiza fara impartasirea cu Hristos, cu Trupul si Sangele Lui prin Taina Sfintei Euharistii la Sfantul Altar. Primind Sfanta Euharistie prin Preotie, poporul credincios are certitudinea continuitatii in har, in comuniune cu Mantuitorul Hristos.

Duhul lui Dumnezeu se innoieste prin Preotie, se naste pentru imparatia lui Dumnezeu tocmai in vederea indumnezeirii. De aceea Preotia este si scara pe care bratul Duhului Sfant ne poarta treapta cu treapta la cer. Duhul lui Dumnezeu in actul indumnezeirii noastre largeste inima noastra prin Sfanta Taina si prin ierurgiile savarsite de preot, astfel incat cel primit de Duhul la cina Sfintei Treimi sa primeasca si el pe aproapele sau la cina fiintei sale. In ortodoxie Preotia nu formeaza o casta aparte rupta de credinciosi si care sa se considere doar pe sine ca Biserica.

Preotia ortodoxa este ea insasi o expresie vie a comuniunii Capului Hristos cu trupul lui Biserica (Efeseni 5, 23, 29). Toata misiunea Bisericii pe pamant este comuniune, este conlucrare, este sinergie, este unitate de cuget si simtire a plinatatii credinciosilor si a clerului dimpreuna. Preotia face parte din marile taine dumnezeiesti si ea presupune unirea celui care o exercita, cu Hristos intr-un mod propriu savarsitor al ierurgiilor celor mai presus de ceruri, preotul nu este numai un ales al lui Dumnezeu, nu se bucura impreuna cu ceilalti credinciosi doar de o preotie universala.

El este prieten al Domnului, caci numai prietenului i s-a dat sa cunoasca tainele cerurilor (Matei XIII, 11). "de acum nu va mai zic slugi, ca sluga nu stie ce face stapanul sau, ci v-am numit pe voi pentru ca toate cate am auzit de la Tatal meu vi le-am facut cunoscute. Nu voi M-ati ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi". (Ioan XV, 5 - 11).
Prin ierarhii si preotii Bisericii se exercita in continuare ierarhia lui Hristos si e operativa starea Lui de jertfa , urmarea ar fi ca ierarhii si preotii Bisericii, ca organe vazute ale Lui sa simta si ei aceasta durere a Lui Hristos pentru suferintele credinciosilor incredintata lor si in general pentru oameni, fie ca sunt suferinte actuale, fie in perspectiva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.