Tara de dincolo de Poli - Pamantul gol

Trimis la data: 2013-08-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 9.56 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pamantul gol
Totdeauna ma uimeste faptul ca, desi lucruri despre care am fost invatati ca sunt adevarate se dovedesc mai tarziu ca fiind false, unii dintre noi raman "blocati" pe ideea veche, gresita. Majoritatea dintre noi acceptam ca adevarate lucrurile despre care suntem invatati, doar pentru ca toata lumea crede in ele. Daca indraznesti sa "mergi impotriva curentului", daca pui la indoiala veridicitatea axiomelor trambitate oficial, cel mai adesea te alegi cu epitete specifice.
De exemplu, daca iesi din tiparele religioase, atunci esti numit "sectant"; daca ai o alta parere decat cea oficiala despre ordinea stiintifica, esti categorisit ca "visator" - in cel mai bun caz; daca nu esti de acord cu parerile politice, devii extremist, neo-nazist, comunist; Societatea noastra are cate o eticheta pentru fiecare tip de nonconformism.

Stiinta ne spune unde sunt polul nord si polul sud: acolo unde toate meridianele se intalnesc intr-un singur punct, adica la pol. Si totusi, nu este curios faptul ca pana acum, nici-o expeditie nu a reusit sa ajunga pana la poli? Studiind mostre din scoarta pamantului luate de la diferite adancimi, putem spune ca Pamantul este solid - cel putin pana la anumite adancimi. Mai stim ca temperatura straturilor interne ale Pamantului creste odata cu adancimea - cel putin pana la nivelul la care s-a ajuns. De aceea, cu totii presupunem ca Pamantul este plin, pana chiar si in mijlocul lui. Va rog sa retineti: presupunem.

Azi se presupune ca formarea planetelor duce invariabil la acest model de "planeta plina", ca o sfera solida. Astronomii si fizicienii cred ca gazele se condenseaza gradat pana ce se ajunge la forma de sfera solida. Cu toate acestea, exista si alte posibilitati. Pun pariu ca nu le cunoasteti. Un studiu simplu al fortei centrifuge ar putea sa ne invete pe toti o noua modalitate de formare a Pamantului. Cu totii suntem de acord ca planeta se invarte in jurul axei sale (asa se succed zilele si noptile).

Cate Malone, autor al unui interesant articol intitulat "Pamantul gol" (in sensul ca nu este plin), arata ca "forta centrifuga determina forma usor turtita (la poli) a planetei" (care deci nu este o sfera perfecta). Ca sa vedem procesul de formare a planetei, ne indreptam atentia asupra masinii de spalat cu storcator centrifugal.

Rufele din centrifuga (care pentru viitoarea planeta sunt de fapt gazele si particulele solide si lichide) sunt aruncate spre exterior asa incat centrul ramane gol. Centrul nu se misca. Asa cum Pamantul nu s-a oprit niciodata din rotatia sa, la fel aceasta masina de spalat nu inceteaza sa se roteasca. Ce se intampla deci cu toate rufele din centrifuga daca masina nu se opreste niciodata? Se vor inghesui spre centru ca sa umple golul format? Niciodata. Vor continua sa ramana la periferie, iar centrul va fi gol.

Multe popoare pastreaza inca in folclor legende despre fiinte din interiorul Pamantului, asa cum este cazul marilor insule paradisiace din nord prezente in obiceiurile populare scandinave, sau al povestilor despre elfi, troli, pitici si giganti din folclorul Rusiei si al eschimosilor. Toate astea ne arata faptul ca ideea unui Pamant gol nu este deloc noua. In anul 1909, ghizii eschmosi folositi de amiralul Peary in expeditia sa credeau ca scopul calatoriei era descoperirea "marelui popor" din nord, din care ei s-au format.

Exista nenumarate anomalii sau situatii ciudate in toate inregistrarile primilor exploratori care s-au aventurat in Arctica sau Antarctica. Majoritatea celor care au pornit spre nord, in secolul 19, descriu mari de apa dulce si o clima mai calda cu temperaturi obisnuite, pe masura ce inaintau spre pol. De asemenea, se fac referiri la nori de praf, zone intinse de zapada in care au gasit polen, pasari si animale care migreaza spre nord pentru iarna, iar in blocurile de gheata au gasit vegetatie si chiar mamifere - considerate disparute (cum este mamutul) - inghetate.

Chiar si aisbergurile sunt anomalii pentru ca sunt facute din apa dulce in zone in care cantitatea de precipitatii este sub 5 cm anual. Descoperirile facute de dr. Frederick Cook si amiralul Peary in 1908 si 1909 au fost considerate neconcludente. Nu s-a putut demonstra ca vreunul dintre ei au ajuns la polul nord.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.