Tatiana Radulescu - Eseu despre Charles Baudelaire

Trimis la data: 2009-06-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Niolescu Alin
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La varsta adolescentei mele, Tudor Arghezi a fost, prin Cuvintele sale potrivite si Florile de mucigai, catalizatorul literar in cunoasterea poeziei lui Charles Baudelaire. Deja scrisesem versuri marcate de contactul cu lirica suava a Magdei Isanos, si, pe acest fond, cuvintele de acuta plasticitate ale lui Tudor Arghezi au indicat o zona de alarma a sensibilitatii, un teritoriu minat cu aura toxic si insolita. Cel care mi-a citit pentru prima oara poeziile lui Charles Baudelaire, aforisme si fragmente din curiozitatile sale estetice, era un batran negustor de antichitati, pe numele sau Filip Manu, care traia impreuna cu familia sa in zona legendara a Crailor de Curtea Veche.
. Condusa de firul acestor lecturi de initiere, am primit mesajul contradictoriu al liricului simbolist prin care intuiam polaritatile existentei: Extase de vie - Horreur de vie; Divinitate - poet damnat; Extaz mistic - neant; Damnare - inviere spirituala. Desigur ca aceste polaritati erau intuite in procesul unor lecturi comparative si ca intelegerea lor conceptuala a venit mult mai tarziu, cand am citit eseuri si studii consacrate lui Baudelaire.

La un prim contact cu poezia baudelairiana, am manifestat fascinatie atat fata de carnalitatea aspra a cuvintelor din zone contradictorii ale vocabularului, cat si fata de eleganta matematica a prozodiei.
Binecunoscutele motive exotice, intimismul si cultul voluptatii, erau in consonanta cu structura adolescentina, cu fireasca tentatie de experiere existentiala, de limite depasite, de visare, evaziune, livresc si patos melancolic.

Sensibila la pictura lui Vermeer, cunoscuta, desigur, din reproduceri. Cu sugestii de lumina filtrata prin cenusa, ambarcatiuni si ape plumburii, eram predispusa si capabila sa descind in vagul lecturii poetice din Baudelaire.Se mai adauga fascinatia trezita de personajul Baudelaire - aristocrat cinic, dandy, cu gustul paradoxului. Mi-l inchipuiam cu parul verde si cu fularul viu - in fapt, cobra pe care o purtase, o data, demonstrativ, in jurul gatului, pentru a epata spiritul burghez.

Din lectura celebrei prefete semnate de Theophile Gautier, din versurile cu trimitere certa si din ilustratiile de epoca, am reconstituit in parte mitul erotic baudelairian, pendularea intre femeia de culoare (sarpele care danseaza) si iubirea platonica si mistica pentru La Presidente.Estetismul, elitismul, atmosfera hotelului de lux Pimodan, stilul de viata boema cu improvizatii si ofrande lirice, prizare de hasis, constituiau pentru mine un fond de intelegere a unui univers care nu ma obseda, desi l-am purtat mult timp in reveriile mele.

Am citit aforismele lui Baudelaire, nonconformiste, paradoxale, cinice - cum spuneam - curiozitatile estetice si prefata celebra pe care Theophile Gautier a semnat-o intru glorificarea idolului incomod al poeziei simboliste, Charles Baudelaire.Personalitate proteica, anticipare a patosului negativ pe firul caruia avea sa evolueze spiritul liric modern. Sens al unui dinamism contradictoriu, marcat deopotriva de retorism romantic, elan mistic, spleen, gust pentru damnare, suicid moral in numele experientelor limita, al nebuniei asumate si a frumusetii hieratice: "je haI�s le mouvement qui deplace les lignes".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.