Taxa pe valoare adaugata - operatiuni impozabile

Trimis la data: 2009-06-28
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.35 / 10
Downloads: 825
Autor: Aurelia
Dimensiune: 195kb
Voturi: 51
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Operatiuni impozabile. Din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata sunt operatiuni impozabile: - Livrarea de bunuri (inclusiv livrarea intracomunitara de bunuri, din momentul aderarii), potrivit art. 128 din Codul fiscal;
- Prestarea de servicii, potrivit art. 129 din Codul fiscal;
- Importul de bunuri, potrivit art. 131 din Codul fiscal;
- Achzitiile intracomunitare de bunuri (din momentul aderarii) potrivit art. 130, alin. 1, din Codul fiscal

Operatiuni impozabile :
- impozabile la cota standard 19%;
- impozabile la cota redusa 9% pentru anumite operatiuni;
- scutite de T.V.A. cu drept de deducere;
- scutite de T.V.A. fara drept de deducere;
- import si achizitii intracomunitare scutite;
- operatiuni scutite realizate de micile intreprinderi.

2. Persoane impozabile si activitatea economica (art. 127 din Codul fiscal).
- persoana care desfasoara de o maniera independenta si indiferent de loc activitati economice
- persoana partial impozabila (institutia publica)
- alte entitati constituite conform unor legi speciale nu mai sunt asimilate institutiei publice
- persoana fizica este persoana impozabila pentru livrarile de mijloace de transport noi
- grupul fiscal unic – respectiv persoanele impozabile stabilite in Romania, independente din punct de vedere juridic, dar in relatii stranse din punct de vedere financiar, economic si organizatoric, motiv pentru care depun un singur decont consolidat
- persoana fizica nu este persoana impozabila pentru vanzarea de bunuri
personale

3. Livrarea de bunuri (art. 128 – Codul fiscal)
Elemente de noutate reglementate prin Legea 343/2006n pentru modificarea si completarea legii 571/2003 privind Codul fiscal:
- este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar (fata de transferul dreptului de proprietate)
- notiunea de comisionar se aplica chiar daca nu exista un contract de comision, dar o persoana actioneaza in nume propriu in contul altei persoane
- se introduce notiunea de autolivrare pentru operatiunile prevazute la art. 128, alin. 4, din Codul fiscal (autolivrarea se aplica cu prioritate fata de ajustare,dar nu si pentru bunurile de capital)
- transportul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active si pasive, ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea indiferent daca e facut cu plata sau nu ori ca aport in natura la capitalul unei societati; nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila. Primitorul este considerat a fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege

- se reglementeaza operatiuni noi cum sunt:
- livrarea intracomunitara (art. 128, alin. 9 din Codul fiscal)
- transferul (art. 128, alin. 10 si 11 din Codul fiscal)
- nontransferul (art. 128, alin. 12 din Codul fiscal)

4. Locul livrarii de bunuri (art. 132 din Codul fiscal).
Se considera a fi locul livrarii de bunuri :
- locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau
transportul (in cazul bunurilor transportate de furnizor)
- statul membru din care se face importul bunurilor, in cazul livrarii de bunuri efectuata de un importator, urmare a unui import. Aceste livrari pot fi: livrari locale si livrari intracomunitare.
- locul unde se efectueaza instalarea sau montarea in cazul livrarii de bunuri care necesita instalare sau asamblare, daca aceste operatiuni sunt realizate de furnizor sau alta persoana in contul sau (reprezinta nontransferuri)

- locul in care sunt situate bunurile in momentul in care sunt puse la dispozitia clientului, in cazul livrarii de bunuri fara transport
- locul de plecare al transportului de pasageri
- art. 132 alin. 1 lit. d, din Codul Fiscal, in cazul livrarii de bunuri la bordul aeronavelor, navelor si trenurilor, pe parcursul efectuarii unui transport de pasageri in comunitate (reprezinta nontransfer in statele membre de unde pleaca transportul).
- in cazul livrarii de gaze naturale, prin reteaua de distributie si livrarea de electricitate catre un distribuitor, locul livrarii de bunuri este locul unde este stabilit acest distribuitor persoana impozabila (art.132 alin. 1, lit. e, din Codul fiscal)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.