Taxa pe valoarea adaugata

Trimis la data: 2015-03-02 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 62 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Denisa_B Dimensiune: 57kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In perioadele de tranzitie la economia de piata, prin masuri politice in domeniul fiscal s-au asigurat resursele bugetare si extrabugetare care constituie fondurile financiare ale statului. De asemenea, prin politica fiscala promovata, s-au urmarit realizarea unui ansamblu de obiective menite sa asigure in perspectiva scopurile de crestere a exportului, de limitare drastica a inflatiei si de accelerare a procesului de privatizare si restructurare. Componenta majora pentru asigurarea relansarii economice reforma sistemului fiscal din Romania a urmarit.

Astfel, in 1990, principalul impozit indirect a devenit impozitul pe circulatia marfurilor, transformat, din vechiul impozit, limitat numai la desfacerile de marfuri catre populatie, intr-un impozit general pe consum. Acest impozit prezinta un mare neajuns si anume impunerea in cascada adica impozitarea repetata. Impozitul pe circulatia marfurilor a fost perceput la fiecare veriga prin care trecea marfa, marimea sa absoluta a depins de lungimea circuitului parcurs de produs, de numarul firmelor care s-au interpus intre producator si consumator.

Impozitul pe circulatia marfurilor a fost un venit mobilizabil la bugetul de stat, fiind asezat in sarcina persoanelor juridice si asociatiilor familiale care, potrivit actului legal de constituire aveau dreptul sa produca, importe sau sa comercializeze produse, sa execute lucrari, sau sa presteze servicii. Impozitul pe circulatia marfurilor era cuprins in preturile marfurilor si in tarifele serviciilor. Marimea lui a rezultat din aplicarea cotelor de 3%, 5%, 7%, 10%, 15%, in functie de produsul sau serviciul impozabil, asupra pretului cu ridicata, pretul de achizitie negociat, pretul de deviz sau tariful incasat in cazul lucrarilor executate sau serviciilor prestate etc.

Cu toate ca impozitul pe circulatia marfurilor a fost inlocuit cu taxa pe valoarea adaugata in 1993 el a figurat pe lista veniturilor fiscale mobilizate la buget pe anul 1995. Acest lucru se explica deoarece in circuitul economic mai existau facturi sau alte documente legal emise inainte de 1 Iulie 1993, cand impozitul pe circulatia marfurilor era aplicabil, si care nu au fost incasate.

Spre deosebire de impozitul pe circulatia marfurilor, care era perceput la fiecare veriga prin care trecea marfa, taxa pe valoarea adaugata este un impozit unic dar cu plata fractionata. El se datoreaza deci o singura data, dar este platibil pe toate treptele circuitului economic asupra valorii adaugate in fiecare stadiu al acestuia.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.