Tehnica analizei sociologice de jurisprudenta

Trimis la data: 2009-08-23
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 7.64 / 10
Downloads: 0
Autor: Nedelcu Oana
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Consideratii generale privind tehnica analizei sociologice de jurisprudenta. Una dintre cele mai importante categorii de documente juridice care intra in sfera de preocupari investigationale empirice a sociologului dreptului o reprezinta hotararile judecatoresti publicate in diverse culegeri de jurisprudenta. Asa se face ca ansamblul solutiilor judecatoresti pronuntate in instantele de judecata constituie o summa de documente cu valoare euristica deosebita pentru sociologia dreptului.
Inca de la inceput se impune precizarea ca jurisprudenta constituie un material documentar deosebit de pretios pentru sociologia dreptului, indiferent de faptul ca aceasta reprezinta un izvor formal al dreptului, cum se intampla in cadrul anumitor sisteme juridice, sau nu, cum este cazul altor sisteme de drept, printre care se numara si sistemul juridic romanesc. Studiul asupra unei hotarari judecatoresti sau asupra unei serii de astfel de documente, dincolo de elementele de factura judiciara pe care le poate scoate la iveala, este de natura sa releve o multitudine de fenomene cu caracter sociologic.

Pentru cercetarea sociologica a acestei importante categorii de documente juridice, sociologia dreptului face apel, cu precadere la analiza de continut - cunoscuta tehnica a sociologiei generale. Aplicarea acestei tehnici la cercetarea jurisprudentei a facut ca, in decursul timpului, analiza de continut sa capete o serie de caracteristici specifice ce i-au adus recunoasterea in randul specialistilor sociologiei juridice sub numele de analiza sociologica de jurisprudenta (analyse sociologique de jurisprudence - Jean Carbonnier).2

Asa dupa cum apreciaza reputatul professor francez de drept civil si sociologie juridical, Jean Carbonnier, analiza sociologica a jurisprudentei este o analiza a continutului desfasurata in maniera sociologica asupra unei categorii particulare de documente juridice - culegerile de jurisprudenta.3 Pentru a evita orice confuzie intre analiza sociologica de jurisprudenta si metoda analizei de jurisprudenta, atat de familiara juristilor, se impun cateva precizari. Este adevarat ca cele daua tipuri de analiza se aseamana prin faptul ca ambele cerceteaza continutul unei hotarari judecatoresti sau al unei serii de astfel de documente.

Insa, ele se deosebesc fundamental pentru ca: primul procedeu apartine dreptului, iar cel de al doilea intra in sfera de preocupari a sociologiei dreptului. Aceasta stare de lucruri a condos la o diferentiere radicala a celor doua metode prin obiectul cercetat, tema investigata, modalitatile concrete de desfasurare a analizei si, nu in ultimul rand, prin rezultatele obtinute si scopurile in care acestea sunt utilizate. Astfel, in cazul analizei jurisprudentei, obiectul de cercetare este dreptul, pe cand ianaliza sociologica de jurisprudenta obiectul investigatiei il reprezinta faptul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.