Tehnica argumentarii

Trimis la data: 2010-11-17
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 8.68 / 10
Downloads: 855
Autor: Lupu raluca
Dimensiune: 22kb
Voturi: 24
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aceasta lucrare reprezinta, in ultima instanta, o pledoarie in favoarea argumentarii deschise, interactive. Fara a discredita catusi de putin deosebitele valente retorice si argumentative ale discursurilor scrise, necesitatile comunicationale contemporane ne cer demersuri argumentative interactive, care sa permita si sa sustina interventia auditoriilor lor.
Concept nou in teoria argumentarii, discursul interactiv va da seama de procesul argumentational care acorda un rol activ auditoriului. Astfel, acesta nu mai este un simplu receptor, un martor tacut al demersului argumentativ al unui vorbitor, avand posibilitatea de a deveni locutor la randul sau (pentru a sustine sau ataca argumentele vorbitorului sau pentru a avansa propriile argumente).
Primul capitol al acestei lucrari este dedicat discursului interactiv, incercand sa ofer o definitie a acestuia si sa ii prezint principalele caracteristici si origini.

Astfel, in prima instanta, voi incerca sa definesc discursul interactiv. O cercetare asupra argumentarii dialogice nu poate ignora valoarea metodei dialectice, stramos antic al studiului si utilizarii contemporane a discursului interactiv.

Intelegerea semnificatiei notiunii moderne de "argumentare interactiva" face astfel necesara o cercetare asupra aparitiei si evolutiei conceptului de "dialectica", cat si asupra primelor utilizari ale metodei dialectice.

De asemenea, voi arata ca dialecica, inteleasa ca metoda platoniciana de cautare a adevarului, prezinta aceleasi trasaturi definitorii cu discursul interactiv. Aceste caracteristici vizeaza participarea la dezbatere, formarea reflectiei critice si stabilirea de conexiuni intre subiectele aduse in discutie.

In cel de al doilea capitol al acestei lucrari ma voi concentra asupra modului in care sunt prezentate si analizate tehnicile argumentative si dialogul in cadrul teoriei contemporane a argumentarii
Orice constructie argumentativa reprezinta o unitate intre continut (constelatia propozitiilor ce constituie argumentarea) si forma (modul in care argumentatorul prezinta auditoriului continutul).

Formele folosite de argumentator pentru a prezenta auditoriului continutul argumentarii sale sunt denumite tehnici argumentative. Acestea pot fi exprimate fie printr-un demers comunicational alocutiv (unde destinatarul nu devine locutor), fie printr-un demers comunicational interlocutiv (destinatarul devine locutor).

In cazul discursului interactiv, tema cercetarii mele, definit ca atare tocmai prin existenta interventiei auditoriului in constructia argumentativa, demersul comunicational este unul interlocutiv. Devenind la randul sau locutor, auditoriul va alcatui un dialog impreuna cu argumentatorul.

Astfel, o analiza a discursului interactiv trebuie realizata atat din perspectiva unei abordari critice a tehnicilor argumentative cat si din perspectiva unei interpretari critice a teoriilor contemporane asupra dialogului.

In prima parte a acestei sectiuni, voi defini notiunea de "tehnici de argumentare" si voi prezenta teoria aristotelica asupra topos-urilor sau locurilor, aceasta reprezentand stramosul antic al studiului contemporan asupra tehnicilor argumentative.

Tehnicile de argumentare sunt studiate astazi ca forme ale diferitelor argumente (structuri inferentiale). Ele exprima structuri argumentative utilizate in discursurile zilnice, dar si in contexte specifice precum argumentarea politica, juridica sau stiintifica.

Tehnicile argumentative reprezinta forme de argumentare deductiva, specifica domeniului logicii, sau inductiva. De asemenea, ele pot reprezenta tehnici de argumentare care, nefiind nici deductive, nici inductive, sunt incluse unei a treia categorii, numita prezumptiva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.