Tehnica cercetarii stiintifice

Trimis la data: 2003-03-13
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.31 / 10
Downloads: 3184
Autor: G. Oty
Dimensiune: 8kb
Voturi: 114
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tehnica cercetarii stiintifice - 1. Ce credeţi că poate face autorul textului ştiinţific pentru ca textul lui să fie citit cu plăcere? Datorită obiectivităţii sale, lectura textului ştiinţific este lipsită de atractivitate. Citirea cu plăcere a textelor ştiinţifice depinde mult de personalitatea autorului.Tehnica cercetarii stiintifice
Tehnica cercetarii stiintifice - Un exemplu în acest sens îl constituie lucrarea lui Mihail Runcan, „Fizica la ţară”, în care el tratează problemele fizicii moderne făcând asocieri, uneori chiar puerile, cu viaţa de zi cu zi de la ţară şi asta pentru că o mare parte din viaţă a trăit la ţară.

Prin analogie am putea spune că un autor ce are simţul umorului foarte bine dezvoltat ar putea introduce scurte anecdote în textul său, fie el şi arid, legate de ceea ce studiază. Un profesor ce predă în faţa studenţilor, să spunem analiză matematică, disciplină ce pentru foarte mulţi nu e deloc atractivă, ar putea, în timpul cursului, să „strecoare” câte o întâmplare plină de haz legată de generaţiile anterioare de studenţi cărora le-a fost profesor. Aşadar, atractivitatea textului depinde mult de atitudinea autorului.

2. În ce constă importanţa indicelui într-o lucrare ştiinţifică?
Indicele de nume proprii, de cuvinte sau expresii este un accesoriu deosebit de important al unei lucrări ştiinţifice. Pe baza indicelui găsim, într-un timp foarte scurt, informaţii deosebit de utile despre o anumită personalitate, localitate sau temă care ne interesează.

Cu ajutorul indicelui de nume, de pildă, putem identifica rapid autorii citaţi într-o lucrare, în condiţiile în care, în anumite domenii de cercetare (chimie, fizică, matematică, etc.), cifra care arată de câte ori este citat un autor poate deveni un criteriu de evaluare a performanţei ştiinţifice a unei persoane. O dovadă concretă a importanţei indicelui o constituie şi faptul că multe lucrări de specialitate alocă pagini importante acestuia.
Redactarea indicelui este o operaţie extrem de migăloasă, care solicită răbdare şi perseverenţă din partea cercetătorului. De aceea, de multe ori, indicele este alcătuit de altă persoană decât autorul.

3. În cazul în care o localitate a avut de-a lungul anilor mai multe denumiri, cum se vor trece acestea la indice?
Toate regulile de redactare a indicelor sunt importante şi trebuie respectate. Cu atât mai mult e imperios necesar a respecta regulile de scriere a indicelor de localităţi ce şi-au schimbat denumirea de-a lungul anilor fie din motivul că domeniul toponimiei a fost mai puternic influenţat de imperativele politice decât cel al onomasticii, fie dintr-un alt motiv.

Regula după care se scrie indicele de localităţi în acest caz este următoare: la numele vechi se vor trece şi denumirile actuale. Exemple: Dr. Petru Groza (Ştei), Haimanale (I. L. Caragiale), Stalin (Braşov), Hordou (George Coşbuc), Gheorghe Gheorghiu-Dej (Oneşti), Humuleşti (Ion Creangă). Informaţia poate fi ceva mai amplă: Callatis (azi Mangalia, oraş în jud. Constanţa), Axiopolis (azi oraşul Cernavodă, jud. Constanţa), Ampelum (azi Zlatna, oraş în jud. Alba).

4. Care este structura unui text ştiinţific?
Fie că trebuie să redactăm o lucrare pentru seminar, pentru un simpozion sau pentru o conferinţă, textul ştiinţific trebuie să cuprindă titulatura, rezumatul într-o limbă de circulaţie, introducerea, tratarea (cuprinsul), încheierea, bibliografia folosită şi indicele dacă e cazul.

Titlul trebuie ales astfel încât să informeze cât mai exact asupra conţinutului lucrării respective. Alegerea titlului trebuie tratată cu atenţie maximă pentru că partea ce se bucură de cea mai mare circulaţie este tocmai titlul. El trebuie să atragă suficient atenţia, să sugereze conţinutul şi domeniul de aplicare al lucrării.

Rezumatul are scopul de a informa cititorul, în câteva cuvinte, atât asupra conţinutului cât şi asupra concluziilor la care s-a ajuns. Ca putere de circulaţie, rezumatul se situează între titlul şi articolul propriu-zis al lucrării pentru că el este reprodus în planuri editoriale, în reviste de referate, fişe sau alte forme de semnalare. Cum rezumatul apare de cele mau multe ori în limbi străine, se înţelege că este foarte răspândit. De multe ori rezumatul apare publicat şi independent, ceea ce trebuie să ne facă şi mai atenţi la redactarea lui. O altă uzanţă este ca pentru participarea la o conferinţă, ca să fie acceptată o lucrare, trebuie trimis înainte un rezumat al acesteia (aşa-numitul abstract). Se poate întâmpla ca rezumatul să folosească şi unui cititor grăbit care îşi poate face o idee despre conţinutul articolului respectiv.

Introducerea se redactează cu scopul de a pregăti cititorul în vederea lecturii. Ea are rolul unei prefeţe de la o lucrare. În introducere se vor menţiona importanţa şi actualitatea problemei cercetate, stadiul la care a ajuns cercetarea în domeniul respectiv, metodele principale de cercetare şi eventualele dificultăţi de informare şi documentare.
Tratarea (sau, în termeni uzuali, cuprinsul) constituie partea cea mai importantă a unei lucrări ştiinţifice. Fiind partea cea mai amplă, tratarea trebuie să fie bine structurată, astfel să evidenţieze contribuţia cât mai originală a autorului la cercetarea respectivă. Subdiviziunile acestei părţi pot avea dimensiuni diferite: de la un paragraf la un capitol.

Ideile fiecărei subdiviziuni trebuie bine înlănţuite. Un lucru important de care trebuie să ţinem seama este acela de a nu ne pierde în detalii nesemnificative care ar putea abate atenţia cititorului de la subiectul principal al lucrării. Eventualele informaţii secundare pot fi evacuate în note de subsol peste care un cititor mai puţin interesat de subiect poate trece cu uşurinţă.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.