Tehnica cercetarii stiintifice

Trimis la data: 2015-09-01
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Robert_C
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Datorita obiectivitatii sale, lectura textului stiintific este lipsita de atractivitate. Citirea cu placere a textelor stiintifice depinde mult de personalitatea autorului. Un exemplu in acest sens il constituie lucrarea lui Mihail Runcan, "Fizica la tara", in care el trateaza problemele fizicii moderne facand asocieri, uneori chiar puerile, cu viata de zi cu zi de la tara si asta pentru ca o mare parte din viata a trait la tara. Prin analogie am putea spune ca un autor ce are simtul umorului foarte bine dezvoltat ar putea introduce scurte anecdote in textul sau, fie el si arid, legate de ceea ce studiaza. Un profesor ce preda in fata studentilor, sa spunem analiza matematica, disciplina ce pentru foarte multi nu e deloc atractiva, ar putea, in timpul cursului, sa "strecoare" cate o intamplare plina de haz legata de generatiile anterioare de studenti carora le-a fost profesor.
Indicele de nume proprii, de cuvinte sau expresii este un accesoriu deosebit de important al unei lucrari stiintifice.
Pe baza indicelui gasim, intr-un timp foarte scurt, informatii deosebit de utile despre o anumita personalitate, localitate sau tema care ne intereseaza. Cu ajutorul indicelui de nume, de pilda, putem identifica rapid autorii citati intr-o lucrare, in conditiile in care, in anumite domenii de cercetare (chimie, fizica, matematica, etc.), cifra care arata de cate ori este citat un autor poate deveni un criteriu de evaluare a performantei stiintifice a unei persoane. O dovada concreta a importantei indicelui o constituie si faptul ca multe lucrari de specialitate aloca pagini importante acestuia.

Redactarea indicelui este o operatie extrem de migaloasa, care solicita rabdare si perseverenta din partea cercetatorului. De aceea, de multe ori, indicele este alcatuit de alta persoana decat autorul.
3. In cazul in care o localitate a avut de-a lungul anilor mai multe denumiri, cum se vor trece acestea la indice?
Toate regulile de redactare a indicelor sunt importante si trebuie respectate. Cu atat mai mult e imperios necesar a respecta regulile de scriere a indicelor de localitati ce si-au schimbat denumirea de-a lungul anilor fie din motivul ca domeniul toponimiei a fost mai puternic influentat de imperativele politice decat cel al onomasticii, fie dintr-un alt motiv.

Regula dupa care se scrie indicele de localitati in acest caz este urmatoare: la numele vechi se vor trece si denumirile actuale. Exemple: Dr. Petru Groza (Stei), Haimanale (I. L. Caragiale), Stalin (Brasov), Hordou (George Cosbuc), Gheorghe Gheorghiu-Dej (Onesti), Humulesti (Ion Creanga). Informatia poate fi ceva mai ampla: Callatis (azi Mangalia, oras in jud. Constanta), Axiopolis (azi orasul Cernavoda, jud. Constanta), Ampelum (azi Zlatna, oras in jud. Alba).
Titlul trebuie ales astfel incat sa informeze cat mai exact asupra continutului lucrarii respective.

Alegerea titlului trebuie tratata cu atentie maxima pentru ca partea ce se bucura de cea mai mare circulatie este tocmai titlul. El trebuie sa atraga suficient atentia, sa sugereze continutul si domeniul de aplicare al lucrarii.Rezumatul are scopul de a informa cititorul, in cateva cuvinte, atat asupra continutului cat si asupra concluziilor la care s-a ajuns. Ca putere de circulatie, rezumatul se situeaza intre titlul si articolul propriu-zis al lucrarii pentru ca el este reprodus in planuri editoriale, in reviste de referate, fise sau alte forme de semnalare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.