Tehnica de gheata

Trimis la data: 2010-05-08 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Gina Mitrea Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In acest capitol vom prezenta tehnica de gheata valabila pentru orice munte de mare altitudine. Carpatii reprezinta un caz particular. Limitati la altitudini sub 2500 m, situati la mijlocul distantei dintre polul Nord si Ecuator, ei sint lipsiti de gheata vesnica, ghetari si pereti de gheata. Ramin aceleasi insa problemele alpinismului de iarna: mersul pe zapada, pe vai si creste, mersul cu coltari si piolet, echipament, materiale, pericolul de avalanse. Dar alpinistii nu se limiteaza la Carpati. Cei care isi propun sa abordeze muntele de mare altitudine vor trebui sa-si insuseasca cunostintele si tehnica necesare pentru escaladarea acestor inaltimi.

Compunerea corzii (echipei). Coarda de trei este recomandabila in trasee de dificultate medie si pe ghetari accidentati, cu crevase si seracuri. Avantajul este o buna posibilitate de asigurare in teren periculos cu crevase ascunse si posibilitate de ajutor eficient in caz de cadere in crevasa. Dezavantajul este o viteza redusa de deplasare.
Coarda de patru (patru alpinisti legati la distanta egala intr-o singura coarda de minimum 50 m) poate fi acceptata numai pe ghetar. Un numar mai mare de alpinisti legati intr-o singura coarda nu se recomanda.

Coarda de doi ramine cea mai buna solutie pentru traseele de mare dificultate, ca si in traseele de stinca. Conditia este ca ambii parteneri sa fie capabili sa mearga in cap de coarda. In cazul ghetarilor accidentati, idealul este folosirea a doua corzi de doi, deci patru alpinisti legati cite doi, toti fiind de valori egale. Aceasta solutie are pe linga avantajul vitezei corzii de doi, si avantajul posibilitatii de intrajutorare al corzii de trei.

Mai mult decit in stinca se cere ca partenerii legati sa fie arnindci "capi de coarda" intrucit posibilitatile de asigurare in gheata sint, mult mai slabe decit in stinca si deci securitatea aii1-bilor parteneri depinde de posibilitatile lor fizice si tehnice, cunostintele, experienta si tenacitatea fiecaruia.

Incaltamintea si imbracamintea necesare au fost descrise la capitolul I -- Tehnica de stinca. Aici facem unele precizari si completari.Subliniem ca la mare altitudine, peste 3000 m, vara corespunde unei ierni mai blinde din Carpati. Pe masura ce altitudinea creste, chiar si vara sint posibile schimbari neprevazute ale vremii, cu viscole, temperaturi sub -- 20ÂșC, zapezi mari si pericole de avalanse. In consecinta ne vom echipa cu bocanci grei, cu talpa rigida, pentru montarea coltarilor si care sa ofere o buna protectie impotriva frigului. Bocancii usori nu sint in nici un caz corespunzatori.

Fig. 152 Sectiune prin pufoaica. Diferite sisteme de decalare a cusaturilor. Matlasarea (b) este mai buna decit (a)
Jambierele se confectioneaza fie din material sintetic impermeabil si usor, fie din foaie de cort. Modelele difera dupa lungime: lungi pina la genunchi sau scurte cit sa acopere marginea superioara a bocancilor.

Exista jambiere inchise care trebuie trase pe picior inainte de incaltarea bocancilor precum si jambiere prevazute cu fermoar sau cirlige si sireturi, care se pot pune si peste bocancii incaltati. Orice model ar fi, ele nu pot impiedica 100% patrunderea zapezii, se rup si se agata usor, fermoarele se strica, iar cirligele se rup.

Jambierele ramin pina in prezent punctul slab al oricarui echipament. Recent au aparut bocanci prevazuti cu jambiere fixe, care elimina posibilitatea infiltrarii zapezii la limita dintre bocanc si jambiera.
Ciorapii trei sferturi de lina groasa sint obligatorii.
Lenjeriei de corp i se cuvine o atentie deosebita. In traseele lungi se va lua o garnitura de rezerva, bine ferita de umezeala intr-o punga de plastic.

Pantalonii. Cei mai practici sint pantalonii tip salopeta (vezi fig, 4), inalti incit sa fereasca regiunea lombara, cu bretele si legati sub genunchi. In afara de pulovar si hanorac din foaie de cort, se mai foloseste o imbracaminte de protectie, ultrausoara, din material impermeabil la apa si vint - suprapantaloni si suprahanorac. Dezavantaje: se rupe usor si favorizeaza producerea apei de condens. Rupturile se pot repara cu leucoplast.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.