Tehnici ale biotehnologiei in Franta si Belgia - depoluarea solurilor si apelor

Trimis la data: 2008-09-07
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 35
Nota: 7.97 / 10
Downloads: 2322
Autor: Damianaki
Dimensiune: 1916kb
Voturi: 160
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Solul este un mediu fragil pentru că este suportul tutoror activităţilor umane (habitat, agricultură, transport, etc.). Este esenţial pentru om, animale şi vegetale. Din sol flora trage substanţele necesare pentru producţia de materii vii şi oxigen. Este de asemenea un „filtru” pentru apele care alimentează panzele freatice. Insă, solul este foarte fragil pentru că este supus consecinţelor activităţilor umane: poluare, epuizarea trofica necesara plantelor, tasare, tăierea pădurilor ...).
1.1 De unde vine poluarea ?

Poluarea poate veni de surse difuze (dispersate) sau punctuale, adică localizate şi concentrate. Poluanţii solurilor sunt extrem de variaţi şi depind de originea poluării.

1.2. Pericolul Poluării

Prezenţa unui poluant în sol nu este periculoasă în sine. Putem vorbi de un risc de poluare atunci când acest poluant poate interfera cu mediului : fauna, flora si om.

Trebuie 3 condiţii împlinite pentru a vorbi de pericol:

• Sursa: poluantul
• Vector: o plantă din exemplu
• Ţinta: omul, o comunitate, etc...

De exemplu, zonele miniere suferă de o contaminare practic sistematică. Activitatea miniera aduce pietrele la suprafaţă care se oxidează eliberând sulfuri care, la rândul lor se oxidează producând sulfaţi. Această reacţia produce acizi care eliberează metalele grele naturale prezente în sol. Aceste metale, difuzându-se vor polua solurile dimprejur. Remedierea solurilor contaminate fără intervenţia umană, durează câteva sute de ani.

1.3. Topografia poluării


În Franţa( ),în ultimii 20 de ani, legislaţia a luat în seama problema poluării solurilor.

S-au constituit 2 baze de date:
- BASOL: repertoriu zonelor la care statul a luat măsuri de corectare sau de supraveghere. Cam 3 000 din care 50% sunt sub supraveghere.
- BASIAS: repertoriu zonelor care trebuie luate în seama: peste 300 000

1.4 Implicaţia statului

- Responsabilitatea agentului economic este stipulată prin lege.
- Firmele cotate la bursă au obligaţia de a prezenta un bilanţ despre implicaţia activităţii lor asupra mediului.
- Creaţia diverselor instituţii

II. Instituţii
2.1. FNADE

Federaţia naţională a activităţilor de depoluări şi de mediu. Este compusa din 9 sindicate care adună constructori, fabricanţi de material şi servicii asociaţi pe următoarele sectoare:

- Gestiunea deşeurilor menajere şi industriale, colectare, tratare şi valorificare energetică şi biologică
- Concepţia, realizarea şi exploatarea siturilor, centre de tratare a deşeurilor, unităţi de valorificare, uzine de incinerare, sortare, depozitare.
- Depoluarea solurilor
- Curăţarea infrastructurilor urbane.

10 miliarde de € - 110 000 salariaţi din care 75 000 în Franţa

2.2. ADEME
2.2.1. Definiţia

Agenţia de protecţia mediului şi de gestionare a energiei (Agence de l'environnement et de la maîtrise de l’énergie) este o instituţie publică creată în decembrie 1990. Este o regrupare a fostelor agenţii peexistente :

- AQA (agence pour la qualité de l’air) agenţia pentru calitatea aerului
- AFME (agence française pour la maîtrise de l’énergie) agenţia pentru gestionarea energiei
- ANRED (agence nationale pour la récupération et l’élimination des déchets) agenţia naţională pentru recuperarea şi eliminarea deşeurilor
- COMES (commissariat à l’énergie solaire) comisariatul energiei solare

2.2.2 Misiune

ADEME are următoarele atributii:

- Promovarea energiei reegenerabile,
- Tratarea solurilor poluate,
- Reducerea daunelor sonore,
- Management de mediu.

Pentru desfăşurarea misiunilor ei, dispune de 3 competenţe:

- Ştiinţifice precum Tehnici pentru promovarea soluţii legale de protejare a mediului înconjurător;
- Expertiză şi consulting în conducerea firmelor in planul de dezvoltare;
- Baze de date care capitalizează informaţiile din teren, pentru difuzare metodelor eficiente şi legale de protejare a mediului înconjurător.

Activitatea ADEME se adresează mai mult firmelor mici şi mijlocii care nu dispun întotdeauna de experienta proprie şi mijloacele financiare suficiente în sectorul energiei şi al protecţiei mediului:

- Finanţarea programelor de cercetări
- Consultanţă şi expertiză
- Elaborarea uneltelor metodologice şi promovarea bunelor soluţii
- Finanţare de management, proiecte legate de mediu
- Trening, comunicare şi sensibilizarea problemelor de mediu.

Un forum despre energiile reegenerabile şi a schimbărilor climatice a fost înfiinţat pe internet. Scopul fiind sensibilizarea publicului.

2.2.3. Organizare

În 2006, ADEME avea un buget de 309 M€ din care 77 M€ alocaţi pentru funcţionare şi 232 pentru intervenţii:

- 71M€ pentru gestiunea deşeurilor si a siturilor contaminate
- 44M€ pentru acţiuni internaţionale si tranfrontiere
- 40M€ pentru cercetări

Functioneaza cu 820 de salariaţi repartizaţi la centrele: Angers, Paris şi Valbonne şi au 26 de sucursale în Franţa, un birou la Bruxelles şi 3 pe teritorii d’outre mer.

2.3. Cemagref

Institut de recherche pour l’ingénierie de l’agriculture et de l’environnement (F) sau Institutul cercetării pentru ingineria agriculturii şi a mediului, este un organ de stat care are ca obiectiv managementul apelor şi teritoriilor.

Cercetările sunt orientate spre producţia cunoştinţelor noi şi de inovare tehnica pentru managementul resurselor, amenajarea şi folosirea spaţiului, a resurselor apelor de suprafaţa, sisteme ecologice acvatice si terestre, spaţii pe dominanţe rurale, studiul apelor si siguranţa alimentelor.

Buget. 89 M€ – 1 350 salariaţi din care mai mult de 500 de ingineri si cercetatori.

Remedierea unei poluari a solului

3.1. Procedura depoluării

Pentru a remedia o zonă poluată, sunt mai multe trepte de urmărit:

- Măsură de urgenţă ( mişorarea pericolului imediat)
- Diagnostic: studiu geologic si hidrologic, istoricul activităţilor ariei, cartare şi analiză
- Evaluarea riscurilor
- Determinare a obiectivelor şi mijloacelor depoluării
- Lucrări de depoluare in sine
- Monitorizare şi restricţii asupra folosirii terenului

3.2. Obiective de depoluare

Depoluarea unui teren presupune un buget enorm, de la câteva sute de mii la câteva milioane de EUR. Trebuie deci determinate obiectivele depoluării. De exemplu, nu se va acorda aceeaşi valoare pentru o zonă care va fi utilizata ca parching sau pentru o viitoare grădiniţă.

In consecinţă, o zonă depoluată nu va putea fi folosită la orice, astfel încât vor trebui implementate anumite restricţii şi va fi supusa monitorizarii.


3.3 Metode de depoluare fizico-chimice

Înainte de a folosi biotehnologii care vor fi expuse în capitolul următor, metodele de depoluare erau de natură fizico- chimice. Aceste metode sunt in general evitate, fiindcă generează costuri enorme de implementare. Însă, au avantajul de a rezolva problema repede şi pot fi o soluţie atunci când termenul este mai critic decât bugetul depoluării.

- Metoda prin excavare:

se extrage pământ poluat pentru a fi tratat şi apoi, se pune la loc. Această metodă este extrem de scumpă datorita transportului şi stocarii.

- Metoda prin injectare « venting »:

se injectează azot, aer sau abur care va capta poluanţii. aerul este aspirat printr-un puţ de tragere şi filtrat cu biofiltre sau filtre de cărbune. Încălzirea solului ameliorează eficacitatea tratamentului.

- Metoda de plutire:

După extragere, pământul este trecut printr-o sită. I se adaugă apa şi agenţi tensioactivi. aerul injectat in acest amestec captează poluanţii.

- Metoda prin extragere electrică:

Solul trebuie să aibă o bună conductibilitate (prezenţa apei din exemplu). Această tehnică constă în crearea unui câmp electric printr-o pereche de electrozi. Contaminantul, care trebuie să fie o moleculă mică, migrează în câmpul electric spre unul dintre poli, unde este fixat. Acest procedeu are avantajul de a limita riscurile de contaminare a muncitorilor cu poluanţii respectivi. Acest procedeu este folosit pentru extragerea acidului acetic, fenolului şi a metalelelor precum zinc, plumb şi cupru în soluţii.

- Extragere prin încălziri

Tehnică este aplicabilă componenţilor uşori care pot fi transformaţi în apa şi dioxid de carbon, precum hidrocarburile. Pământul este excavat, tamizat si tocat. Apoi este încălzit la 600-800°C. Gazele care ies sunt retratate pentru că pot conţine componente de sulf sau NOX toxice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.