Tehnici de analiza a probelor de audit

Trimis la data: 2005-01-04 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 18
Autor: Florina Monescu Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În practică, principalele tehnici de analiză a probelor de audit sunt: tehnica scorurilor în determinarea riscului de faliment, analiza diagnostic, tehnica ratelor, analiza influenţei structurii financiare, analiza influenţei structurii costurilor, analiza cost – eficacitate.

Tehnica scorurilor în determinarea riscului de faliment
În general, tehnicile de analiză a riscului se bazează pe evaluarea performanţelor trecute ale agenţilor economici. Dinamica pieţei, conjunctura economică, care pot influenţa rezultatele financiare foarte rapid impun auditorilor determinarea unor informaţii exacte privind evoluţia în viitor a întreprinderii şi asupra riscului de faliment.

Aceste informaţii se obţin prin utilizarea tehnicii scorurilor, care, pornind de la un ansamblu de rate, are ca obiectiv furnizarea unor modele predictive de evaluare a riscului de faliment.

Aplicarea acestei tehnici presupune observarea unui ansamblu de întreprinderi format din două grupuri distincte: un grup de întreprinderi cu dificultăţi financiare şi un grup de întreprinderi „sănătoase”. Pentru fiecare grup se stabileşte o serie de rate, după care se determină cea mai bună combinaţie liniară de rate care să permită diferenţierea celor două grupuri.
Prin aplicarea tehnicilor statistice ale analizei discriminante se obţine pentru fiecare întreprindere un scor „Z”, o funcţie liniară de un ansamblu de rate având următoarea formă:

unde:
- x reprezintă ratele lunare luate în analiză;
- a reprezintă coeficientul de ponderare al fiecărei rate.

Analiza diagnostic
Orice audit al performanţei trebuie să plece de la un diagnostic, prin care se analizează şi se apreciază situaţia şi condiţiile de activitate ale entităţilor auditate.

Diagnosticul are o importanţă deosebită, deoarece cu ajutorul lui se precizează modul în care unităţile patrimoniale auditate pot depăşi momentele de constrângeri referitoare la performanţă, în general, şi la solvabilitate, autonomie şi flexibilitate, în special.
Numai în raport cu aceste preocupări esenţiale este posibil să se justifice instrumentele, procedeele şi tehnicile folosite de analizele financiare pentru a formula concluzii asupra situaţiei financiar – patrimoniale, asupra performanţelor şi asupra nivelului de risc pe care şi-l asumă entităţile economice.

În practică se utilizează modelele generale ale echilibrului economico – financiar pentru analiza diagnostic a unei entităţi patrimoniale, dintre care:
Echilibrul economico – financiar al întreprinderii se realizează atunci când se recuperează integral mijloacele consumate, respectiv atunci când veniturile sunt egale cu cheltuielile.

Analiza creanţelor şi obligaţiilor în sistemul echilibrului financiar în care se abordează, în principal, corelarea sumelor creanţelor şi respectiv obligaţiilor cu termenele de încasare şi respectiv de plată.
Analiza solvabilităţii şi capacităţii de plată se abordează deoarece sunt elemente ale lichidităţii unei întreprinderi, prin care se evidenţiază proprietatea ce o are partea materială a capitalului de a se transforma în bani.

Tehnica ratelor
Entităţile economice, în activitatea lor, consumă resurse materiale, financiare, umane şi informaţionale care implică costuri şi, ca atare, intervine necesitatea de a examina dacă aceste resurse sunt utilizate în mod eficient. Pe de altă parte, rezultatele înregistrate în urma proceselor economice pe care le-a desfăşurat entitatea constituie surse pentru asigurarea finanţării investiţiilor şi rambursarea datoriilor.

În consecinţă, prin diagnosticul financiar se determină capacitatea entităţii de a obţine rezultate favorabile care să-i garanteze echilibrul financiar şi dezvoltarea pe termen lung. Din acest punct de vedere, diagnosticul financiar conduce la o apreciere clară privind nivelul şi calitatea rezultatelor obţinute, prin recurgerea la procedeul ratelor de apreciere a performanţei.
Având în vedere raporturile dintre mărimile referitoare la starea financiară, procedeul ratelor permite aprecierea performanţelor realizate pe baza unei comparaţii între ratele calculate de întreprindere şi ratele de referinţă prevăzute de norme semnificative, interne sau externe.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.