Tehnici de analiza a uleiurilor volatile

Trimis la data: 2015-04-09 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marcel_G Dimensiune: 290kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cromatografia reprezinta o tehnica de separare bazata pe repartitia diferentiala a componentelor unui amestec de separate intre 2 faze in contact care se situeaza intr-un raport de miscare relative una fata de cealalta ( generic definite ca faza mobila si faza stationara). In ultima perioada au fost studiate tehnici de analiza care sa prezinte, sa dea rezultate satisfacatoare. Unele dintre cele mai cunoscute si des utilizate tehnici in acest sens sunt metodele cromatografice.

Cercetatorul rus Tvet a efectuat in anul 1901 primele incercari de separare a colorantilor pe coloana da alumina. Datorita aparitiei, in urma separarii, a unor inele colorate, tehnica a fost denumita cromatografie ( scriere in culori in limba greaca ). Se poate spune ca astfel s-au pus bazele cromatografiei de absortie pe coloana.
In anul 1944 Consden, Gordon si Martin au pus bazele cromatografiei pe hartie prin inlocuirea coloanei ci silicagel cu hartie cromatografica.

In anul 1938 Izmailov si Schraiber au fost primii care au descris cromatografia pe strat subtire, o varianta utilizata mult de chimistii organicieni si analisti. In anul 1947 este semnalata in literatura cromatografia pe coloana cu schimb ionic, care este aplicata pentru separarea unor ioni de pamanturi rare si a aminoacizilor. Dupa 1970 s-a dezvoltat mult cromatografia de lichide pe coloana, mai ales ce s-a putut lucra la presiuni mari.
Caracteristica calitativa a curbei cromatografice este timpul de retentie tR sau

volumul de retentie VR, iar caracteristica cantitativa este h sau aria cromatogramei A care este proportionala cu cantitatea de analit din proba. Rezulta ca determinarea cantitativa se poate realizeze construind o curba de etalonare h= f(C) sau A= f ( C)Largimea bazei cromatografice poate servi ca masura a selectivitatii. Astefl, wb =
4σ (σ este abaterea standard ). Cu cat Wb are o valoare mai mica cu atat selectivitatea este mai mare.

Sensibilitatea determinarii cromatografice este data de raportul ΔS/ΔC. Cu cat diferenta semnalului S este mai mare pentru o diferenta mica de concentratie, cu atat sensibilitatea se mareste. Cunoscand lungimea coloanei cromatografice (L ) si masurand tR si t M ( timpul de retinere a moleculelor neabsorbite pe faza stationara), se poate calcula viteza zonei componentului ( analitului ) si a eluentului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.