Tehnici de investigare neuropsinologica

Trimis la data: 2004-09-13
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 19
Autor: Marian
Dimensiune: 10kb
Voturi: 128
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Existã similitudini si deosebiri între metodele de diagnostic psihoneurologic si psihologic. În setul de metode psihoneurologice nu sunt incluse metode de examinare a sferei intelectuale, emotionale si a personalitãtii sub formã de teste, deoarece acestea reclamã experimente ºi metode speciale de analizã a rezultatelor.
TEHNICI DE INVESTIGARE

Metode de diagnostic psihoneurologic

Există similitudini si deosebiri între metodele de diagnostic psihoneurologic si psihologic. În setul de metode psihoneurologice nu sunt incluse metode de examinare a sferei intelectuale, emotionale si a personalitătii sub formă de teste, deoarece acestea reclamă experimente şi metode speciale de analiză a rezultatelor.
A.R.Luria medic, neurochirurg de origine rusă, a elaborat o metodă (schema neuropsihologică complexă) de cercetare a psihocomportamentului personalitătii, compusă din 14 protocoale (procese verbale incluse exhaustiv în anexe). Schema poate fi aplicată în clinică atât de psihoneurolog cât si de psiholog. Fiecare protocol este specializat în examinarea unei anumite funcţii psihice. Până în prezent schema neuropsihologică a lui Luria este printre primele scheme aplicabile în diagnosticul psihofuncţialităţii creierului, recunoscute în plan mondial de către specialistii din domeniu.
Examinarea psihoneurologică în clinică prevede cunostinţa (familiarizarea) cu istoria bolii si o convorbire prealabilă cu bolnavul. La etapa dată psihoneurologul obţine informaţii despre nivelul dezvoltării limbajului, particularităţile emoţional expesive, conştientizarea prezenţei bolii si stării de către bolnav, atitudinea faţă de boală si faţă de sine- ca bolnav.
Dacă bolnavul întelege adecvat vorbirea adresată, i se explică obiectivele cercetării si este rugat să fie atent deoarece probele se vor prezenta o singură dată.
Prin convorbire psihologul clarifică toate datele amnestice (informatii despre dezvoltarea psihofizică până în prezent, date despre dominanţa mânii- dreptaci-stângaci a bolnavului sau altor rude,). Se abordează un tempou de prezentare a itemilor individual; nu se recomandă să se precipite bolnavul, însă trebuie să fixeze perioada de latentă, ezitările înainte de a prezenta solutia, toate momentele anticipatoare (premărgătoare): inactivitate, stimulare adăugătoare, impulsivitate, distragerea atenţiei, extenuare psihică. Acestea au o mare importanţă în diagnosticul topic.
În dependentă de starea bolnavului cercetarea se desfăsoară fie integral, fie partial în decurs de câteva zile.
Setul de metode psihoneurologice prezentat în continuare a fost elaborat de Vasserman (1995), bazându-se pe modelul lui A.R.Luria. El constă din două variante: completă si incompletă. Varianta incompletă se aplică în expres-diagnostic când simptomele patologice sunt slab evidentiate. Varianta include asa numitele probe "sensibilizante" directionate înspre elucidarea tulburărilor neesenţiale a funcţiilor psihice superioare. Uneori se recomandă să se înceapă examinarea cu aceste probe, dacă bolnavul în timpul convorbirii n-a reclamat perturbatii relevante în vorbire, recunoastere, în actiuni, memorie. Excluderea probelor mai puţin complexe reduce timpul cercetării. Succesiunea metodelor se păstrează. Probele "sensibilizante" sunt evidentiate prin "*". Rezultatele experentiale se înscriu pe imprimată sau într-un caiet special, fiecare item sub numărul său. Unele metode se îndeplinesc de către cel examinat direct pe imprimată. Se apreciază conform scalei de 4 puncte. 0 puncte- lipsa greselilor; 1; 2; 3; puncte se acordă când greselile sunt neînsemnate, severe si profunde. Fiecare metodă include câte 3-6 submetode (probe). Pujnctajul se împarte la numărul de submetode. Efectuarea exactă fără nici o eroare se apreciază cu "0" puncte. Dacă comite câte una - două greseli, se acordă _1 punct; dacă comite 3-4 greseli se acordă _2 puncte; 5-6 greseli, se acordă _ 3 puncte.
Examinarea psihoneurologică se începe cu evaluarea dezvoltării limbajului, un indice al activităţii comunicative a persoanei

Metoda analizei produselor activitatii

Analiza produselor activitatii se bazeaza pe principiul unitatii dialectice dintre structurile psihice interne si actiunile de realizare a diferitelor tipuri de produse. Se foloseste pentru cunoasterea motivatiilor, intereselor si disponibilitatilor creatoare ale personalitatii.
Obiect al analizei psihologice il pot constitui atat produsel4e realizate in cadrul activitatii libere, cat si cele realizate in contextul unor sarcini date de experimentator.
In acest scop se recurge la sarcini de desen, compunere, constructie de obiecte, etc. Pentru fiecare gen de de sarcini se stabilesc anumite criterii de ordin cantitativ si cantitativ de analiza si interpretare.
In clinica metoda respectiva se foloseste in doua scopuri: pentru a evalua nivelul premorbid al personalitatii si a stabili prin comparatie, deficitul general provocat de focarul patologic si pentru determinarea diagnosticului diferential si a dinamicii evolutiei tulburarilor psihice de diferite etiologii.

Metoda testelor

Metoda testelor a fost introdusa initial in psihoneurologie din necesitati de ordin practic; determinarea nivelului dezvoltarii mintale generale in scopul decelarii cazurilor de anormalitate si realizarea mai eficienta a orientarii si selectiei profesionale.
In ambele situatii se impune elaborarea unor probe diferentiate si oranduite dupa anumite criterii care sa fie etalonate, standardizate si validate pe esantioane reprezentative din populatia de baza.
Astfel, metoda testelor desi isi are punctul de plecare si premisele in metoda experimentului de laborator, se va detasa de aceasta devenind oarecum independenta. Astazi, cand vorbim de efectuarea unui experiment de laborator si de aplicarea unui test ne gandim la lucruri semnificativ diferite. Prima si cea mai importanta deosebire consta in caracterul probelor pe care le implica: experimentul se bazeaza pe sarcini circumstantiale, special elaborate in concordanta cu scopul cercetarii iar testul vehiculeaza probe standard, dinainte elaborate si validate, care se aplica la fel, in concordanta cu instructiunile si prescriptiile date, tuturor subiectilor, cercetatorul neavand libertatea de a interveni si a modifica conditiile impuse.

Metoda experimentala si de laborator

In montarea si desfasurarea unui experiment se aplica urmatoarea schema logica de principiu:
formularea neechivoca a problemei de cercetat prin: delimitarea ei in contextul spatiului problematic general; raportarea ei la cercetarile anterioare; stabilirea locului cercetarii ei in raport cu corectarea altor probleme
formularea ipotezei
specificarea tipurilor de variabile independentesi a regimului de administrarea si inregistrare a lor
specificarea variabilelor raspuns in plan comportamental
specificarea procesului de prelucrare a datelor
stabilirea corespondentelor intre seria categoriilor cantitative si seria categoriilor calitative
specificarea corespondentelor intre “variabila-raspuns” si variabila psihica sau intermediara(Ψ)

Metoda genetica si comparata

Metoda genetica si comparata este cumva simetrica celei aplicate in studiul sistemului nervos. Ea are la baza principiul fundamental al devenirii si evolutiei potrivit caruia organizarea psihica nu trebuie interpretata ca ceva dat ci ca un produs al evolutiei filogenetice si ontogenetice. Astfel, cercetarea si explicarea ei obiectiv-stiintifica reclama cu necesitate studiul genezei si construirii evolutive.
Prin aplicarea metodei genetice au putut fi descoperite legi fundamentale, printre care:
legea dezvoltarii
legea interactiunii dialectice dintre cauzele si factorii externi, pe de o parte si conditiile interne pe de alta parte
legea stadialitatii
legea heterocroniei
legea heteronomiei
Legea dezvoltarii postuleaza caracterul derivat al psihicului reclamand astfel includerea in programul cercetarii stiintifice a problemelor privind originea si geneza lui ca fenomen natural.
Legea stadialitatii surprinde caracterul gradual al formarii si dezvoltarii tuturor functiilor si proceselor psihice. Stadiul ca atare reprezinta un segment pe traiectoria temporala generala a dezvoltarii si specificul sau este dat de ansamblul transformarilor si achizitiilor calitative, care se inregistreaza in organizarea functiei sau procesului considerat
Legea heterocroniei surprinde un aspect esential al dinamicii psihocomportamentale. Ea postuleaza ca diferitele functii, procese si structuri psihice se constituie si se consolideaza la momente diferite de timp.
Legea heteronomiei reflecta caracterul eterogen si contradictoriu al dezvoltarii psihice. Ea postuleaza doua relatii la fel de importante:
1. in interiorul sistemului psihic individual, diferitele lui componente ating niveluri diferite de intensitate.
2. una si aceeasi functie ca structura poate avea niveluri diferite de dezvoltare-consolidare-eficienta la doi sau mai multi indivizi.Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.