Tehnici de manipulare a opiniei publice

Trimis la data: 2021-12-04
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.47 / 10
Downloads: 0
Autor: angela.marcu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Introducere

Manipularea este un fenomen omniprezent in toate spatiile geografice si mediatice. Conform Dictionarului de Sociologie, manipularea este definita ca ,, o actiune de a determina un actor social (persoana, grup, colectivitate) sa gandeasca si sa actioneze intr-un mod comparabil cu interesele initiatorului, iar nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici de persuasiune care distorsioneaza intentionat adevarul, lasand impresia libertatii de gandire si de decizie." (Zamfir, C., Vlasceanu, L., 1998)

Ziarele, revistele, radioul, televiziunea, Internetul, sunt canale prin care se influenteaza, orienteaza si dirijeaza opinia publica. Opinia publica fie ea nationala sau internationala este "bombardata" in fiecare clipa de un flux informational impresionant. Uneori, oamenii iau mesajul receptionat, ca atare, fara a-l supune unei analize sau reflectii, din cauza volumului informational foarte mare primit in fiecare zi. Datorita acestui fenomen putem sa avem in vedere fie informarea completa si corecta a opiniei publice fie "intoxicarea" acesteia cu informatii false, neverificate sau utilizate in mod intentionat eronat, pentru a induce un anumit tip de comportament.
Tehnici de manipulare prin presa
• Selectarea stirilor este cea mai eficienta cale de influenta in spatiul informational, deoarece aceia care o selecteaza detin deja o anumita influenta in structura sociala.
• Orientarea stirilor la randul ei detine o mare putere de influenta si se realizeaza prin omiterea unor informatii din mesajul initial, publicul avand acces doar la informatiile prezentate de presa.
• Conceperea stirilor ca tehnica de manipulare prin aceea ca stirile sunt concepute incat sa poata fi asimilate cu usurinta de telespectatori. Au formulare simpla, stilistic accesibila, cu tonalitati usor optimistie sau pesimiste, in functie de senzatia pe care trebuie sa o transmita.
• Alegerea amanuntelor este o tehnica ce presupune selectare a acelor amanunte care pot fi sustinute cu informatii si imagini.
• Structurarea informatiei, felul in care este organizata si ierarhizata informatia intr-un ziar poate influenta in mod clar perceptia cititorului.
• Pagina in care apare articolul este extrem de important in manipulare: informatiile de pe coperta si cele plasate in primele pagini sunt primele citite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.