Tehnici de plata internationala si marketing bancar

Trimis la data: 2013-07-26 Materia: Finante-Banci Nivel: Liceu Pagini: 32 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 73kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Activitatea bancara asociata sistemului de plati international implica delimitarea, dar, in acelasi timp, luarea in considerare a unor aspecte specifice oricarui sistem de plata (national), dar care, in acest caz, comporta elemente de extraneitate: (1) moneda de plata; (2) intermediarii financiari; (3) relatia de corespondent bancar; (4) raporturile contractuale fundamentale; (5) sistemele de plati nationale de importanta majora; (6) tehnologia transmiterii mesajelor si fondurilor. Moneda de plata In stingerea obligatiilor de plata internationale sunt utilizate insemnele monetare acceptate la nivel international ca mijloace legale de plata.

Intermediarii financiari Miscarea insemnelor monetare la nivel international se realizeaza, prioritar, prin intermediul bancilor comerciale. De regula, la nivelul unei tari sunt delimitate un numar de banci autorizate in acest sens de catre banca centrala. In acest cadru, bancile comerciale autorizate sa dezvolte operatiuni de plati cu strainatatea concentreaza la nivel national obligatiile de plata din si catre strainatate in numele clientilor lor, in nume propriu, in numele altor institutii financiare sau bancare nationale neautorizate in acest sens. Activitatea bancilor comerciale in acest cadru are importanta din cel putin trei puncte de vedere: prin definitie bancile comerciale efectueaza operatiuni numai cu mijloace de plata legale, acceptate si recunoscute la nivel international;

- in desfasurarea activitatilor respecta reglementarile in materie de plati adoptate la nivel national si reglementarile si uzantele existente pe plan international privind utilizarea diferitelor insemne
monetare si instrumente de plata; se constituie ca un prim "filtru" de intrare sau iesire de fonduri monetare in circuit national si international cu scopul identificarii fraudelor in domeniu (contrafaceri, falsificari, spalarea banilor, crima organizata etc.).

In sistemul platilor si transferurilor internationale de fonduri sunt antrenate si alte institutii financiare bancare: bancile centrale (de exemplu, in administrarea rezervelor valutare ale tarilor), organismele financiar - monetare internationale (de exemplu, FMI, BIRD, BERD in acordarea de imprumuturi tarilor membre, atragerea de fonduri de pe pietele de capital etc.).

(3) Relatia de corespondent bancar, in esenta, este un acord incheiat intre doua banci prin care acestea consimt (1) sa-si deschida reciproc conturi (nostro si loro) in care sa pastreze disponibilitati si prin care sa efectueze decontarea tranzactiilor derulate prin intermediul lor si (2) sa isi efectueze reciproc, cu regularitate anumite servicii financiar - bancare.

Relatia de corespondent bancar a fost prima forma de organizare la nivel bilateral - intre doua banci - prin care s-au realizat plati in si din strainatate si care, in prezent, constituie structura de baza a sistemului de plati international. In timp, bancile comerciale care dezvoltau un volum important de relatii cu o tara sau mai multe au inceput sa-si dezvolte in strainatate sucursale si agentii, iar dupa 1970, un loc tot mai important a inceput sa-l ocupe subsidiarele din strainatate, ca entitati bancare autonome, dar controlate de ele fie prin numarul actiunilor pe care il detin la acestea, fie prin personalul de conducere, componenta consiliului de administratie etc.

Sintetizand, semnificatia relatiei de corespondent bancar evidentiaza:
- toate bancile si institutiile financiare isi pastreaza preponderent disponibilitatile in conturi la banci in strainatate - in tara de origine a monedei sau la o banca care opereaza pe europiata;
- miscarea sumelor intre conturile astfel constituite reprezinta o miscare scripturala. Moneda de cont, moneda scripturala este mutata scriptic din contul in strainatate al bancii platitorului in contul din strainatate al bancii beneficiarului platii.

(4) Raporturile contractuale fundamentale. Miscarea banilor in conturile bancilor corespondente reprezinta expresia monetara a unor angajamente sau obligatii de plata asumate anterior, in baza unor relatii economice sau/si financiare stabilite intre cel ce ordona plata si beneficiarul acesteia. Altfel spus, miscarea fondurilor are la baza o relatie contractuala fundamentala care o determina (comerciala: export - import, necomerciala: turism, financiara: acordare de credit).
Termenul relatie fundamentala sau de baza este utilizat pentru a delimita contractul de baza prin care o parte se obliga la plata si contractele - unul sau mai multe.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.