Tehnici de punere in evidenta a factorilor care influenteaza intensitatea fotosintezei

Trimis la data: 2014-10-17
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: ioanagirl10
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fotosinteza este singurul proces fiziologic capabil de a folosi energia solara, pe care o transforma partial in energie chimica potentiala acumulata in substantele organice; pornind de la substantele minerale, mai pot fi sintetizate in chemosinteza. Aceste doua fenomene asigura pe pamant intreaga rezerva de substante organice necesare cresterii si dezvoltarii plantelor si animalelor.
Intensitatea fotosintezei poate fi influentata de mai multi factori, care pot fi grupati in doua categorii: factori interni si factori externi. Influenta factorilor interni este in functie de specie.
Intensitatea fotosintezei poate fi influentata de mai multi factori, care pot fi grupati in doua categorii: factori interni si factori externi. Influenta factorilor interni este in functie de specie. Astfel, unele specii de plante au intensitatea fotosintezei mai mare, iar altele mai mica, desi conditiile de mediu sunt aceleasi. La aceeasi planta intensitatea fotosintezei variaza in functie de organul implicat in fotosinteza. De obicei, frunzele au intensitatea mai mare decat ramurile tinere sau decat fructele care fac fotosinteza.

De asemenea, varsta organului influenteaza in mod direct fotosinteza, care creste treptat odata cu cresterea suprafetei organului. Gradul de deschidere a stomatelor si grosimea cuticulei, intervenind si schimburile gazoase, pot modifica intensitatea fotosintezei. In afara factorilor interni, mersul factorilor mediului inconjurator, dintre care cei mai importanti sunt: bioxidul de carbon, apa, sarurile minerale, substantele toxice, lumina, temperatura.

In aer, dioxidul de carbon se gaseste in concentratia aproape constanta, de 0,03%, datorita faptului ca dioxidul de carbon este eliminat in atmosfera in timpul respiratiei plantelor si animalelor, in fermentatiile organice, in eruptiile vulcanice, in arderile combustibililor si este luat din atmosfera de catre plante in timpul fotosintezei.Pentru ca plantele sa isi poata desfasura in mod normal procesele vitale este nevoie ca celulele sa fie bine aprovizionate cu apa.

Apa influenteaza intensitatea fotosintezei direct si indirect. Influenta directa se realizeaza in urma fotolizei apei, care rezulta hidrogenul necesar reducerii dioxidului de carbon care participa la sintetizarea substantelor organice. Indirect, apa influenteaza fotosinteza prin actiunea pe care o are asupra deschiderii stomatelor.
S-a stabilit ca plantele verzi au intensitatea fotosintezei mai mare in lumina rosie, urmand apoi, in ordine lumina verde, alba, galbena si albastra. La plantele care cresc in apa, lumina ajunge cu intensitate slabita, astfel, la suprafata apei si pana la adancimea de un metru, radiatiile spectrului solar patrund in mod egal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.