Tehnici si instrumente clasice utilizate In managementul calitatii - cele sapte instrumente clasice

Trimis la data: 2020-01-07 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: sarah Dimensiune: 251kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Instrumentele managementului calitatii.
9.1 Histograma
9.2 Diagrama cauza-efect
9.3 Diagrama Pareto
9.4 Diagrama de corelare
9.5 Graficul de control
9.6 Stratificarea datelor
9.7 Brainstorming

Daca inainte de revolutia industriala productia era o arta, iar calitatea masura acestei arte, ulterior cand productia a devenit sistematicasi colectiva, prin depersonalizarea lucratorilor, a aparut necesitatea supervizarii si controlului calitativ al fiecarui produs fabricat.

Schimbarile initiate in secolul XIX in organizarea productiei, au avut consecinte benefice si asupra calitatii. Asa de exemplu, conceptia propagata de F.Taylor, a permis specializarea lucratorilor si, totodata, cresterea calitatii produselor fabricate. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, lupta pentru cresterea competitivitatii si acapararea pietelor de desfacere a generat un nou model de industrie, in care calitatea este considerata factor esential de progres.

In prezent a fost definit un nou concept al calitatii, care marcheaza un salt important in modul de gandire, cu implicatii profunde asupra calitatii vietii si a folosirii resurselor naturale ale planetei. Conceptul de calitate totala, conturat la sfarsitul secolului XX , a impus si instrumentele de gestiunea calitatii. Aceste instrumente statistice, mentionate si in standardele din familia ISO 9000, au permis reorientarea controlului de calitate, de la sortarea produselor finite, la fazele de fabricatie. "Cele 7 instrumente", denumire sub care sunt cunoscute in practica organizatiilor, se constituie intr-o metoda elementara de cunoastere si analiza a cauzelor care determina variatia caracteristicilor unui produs, proces, eveniment etc., influentand negativ calitatea acestora. Odata cunoscute, cauzele pot fi corectate in sensul dorit, pe baza solutiilor stabilite prin folosirea unor metode adecvate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.