Tehnici speciale de supraveghere a unei persoane - interceptari si inregistrari

Trimis la data: 2012-03-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: Razvan Alupoaie Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Procesul de comunicare a fost perceput ca element fundamental al existentei umane inca din antichitate, insasi etimologia termenului dovedind acest lucru. Definitiile date comunicarii, de-a lungul timpului, pleaca de cele mai multe ori de la sensul etimologic al cuvantului comunicare ce provine din latinescul communis , care inseamna a pune de acord, a fi in legatura cu sau a fi in relatie cu ceva.

Prin Legea nr. 141/1996, au fost adaugate noi mijloace de proba la cele existente in Codul de procedura penala, respectiv inregistrarile audio sau video si fotografiile. Aceste noi mijloace de proba sunt intercalate in cuprinsul art. 64 intre inscrisuri si mijloacele materiale de proba, si desi pot fi falsificate destul de usor, noua reglementare se inscrie in incercarile de modernizare a sistemului de probare.

Inregistrarile audio sau video, ca mijloace de proba, sunt acele inregistrari pe banda magnetic ale unor convorbiri si inregistrarile de imagini din al caror continut rezulta fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.In categoria inregistrarilor de imagini, se includ, alaturi de inregistrarile video si cele fotografice.

Interceptarile si inregistrarile pe banda magnetica ori pe orice alt tip de suport ale unor convorbiri sau comunicari se vor efectua cu autorizarea motivata a instantei, la cererea procurorului, in cazurile si in conditiile prevazute de lege, daca sunt date sau indicia temeinice privind privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impugn pentru aflarea adevarului.

Autorizatia se da de catre presedintele instantei careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, in camera de consiliu. Interceptarea si inregistrarea convorbirilor se impun pentru aflarea adevarului, atunci cand stabilizarea situatiei de fapt sau identificarea faptuitorului nu poate fi realizata in baza altor probe.

Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor pot fi autorizate in cazul infractiunilor contra sigurantei nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme , trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, in cazul infractiunilor prevazute de Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie ori al unor alte infractiuni grave care nu pot fi descoperite ori ai caror faptuitori nu pot fi identificati prin alte mijloace ori in cazul infractiunilor care se savarsesc prin mijloace de comunicare telefonica sau prin alte mijloace de telecomunicatii.

Autorizatia se emite pentru o perioada initiala de cel mult 30 de zile, putand fi prelungita in aceleasi conditii, pentru motive temeinic justificate, din 30 in 30 de zile, durata maxima totala neputand depasi 4 luni.Indata ce au incetat motivele ce le-au justificat, inregistrarile si interceptarile vor fi sistate inainte de expirarea duratei pentru care au fost autorizate, desi din acest punct de vedere nu exista posibilitatea nici unui control efectiv din partea presedintelui instantei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.