Tehnologia de cultivare a ciupercilor

Trimis la data: 2013-05-10
Materia: Agronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: hannydarkeyes
Dimensiune: 43kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Insemnari despre consumul ciupercilor comestibile, apreciate de vechii romani ,din cele mai vechi timpuri s-au pastrat pana in zilele noastre. Referiri la aceasta pot fi intalnite si in operele unor renumiti oameni de stiinta ai antichitatii. Astfel, Pliniu cel Batran, istoric si literat roman, in lucrarea sa "istoria naturala" scrie si despre ciupercile bune de mancat, iar Dioscoride , medic si botanist grec , originar din Asia Mica, trateaza in lucrarea sa "Despre mijloacele de vindecare" si medicamente de origine vegetala obtinute din ciuperci.
La inceput, ciupercile au fost recoltate din flora spontana si consumate datorita gustului si aromei specifice. Mai tarziu, empiric s-a trecut si la introducerea unor specii in cultura. La nivelul anului 1990 productia mondiala de ciuperci cultivate era de circa 3763000 t, China situandu-se pe primul loc, urmata de S.U.A. In anul 1991, venitul rezultat din comertul mondial cu ciuperci depasea 7,5 miliarde dolari. Dintre speciile cultivate, primul loc il ocupa Agaricus bisporus (champinion), urmata de Pleurotus sp.(bureti) si de Auricularia sp. si Lentinus sp.

Pentru a venii in sprijinul celor ce doresc sa cultive ciuperci, cu investitii minime, acest sistem tehnologic clasic de cultura prezinta sfaturi practice privind modul in care trebuie sa se lucreze pentru a obtine recolte bune, destinate consumului familial - si nu numai. Totodata, vine in sprijinul tuturor amatorilor de ciuperci, prin indemnul de a nu se mai expune riscurilor consumului unor ciuperci toxice, ci obtinerii unor culturi sigure in gospodaria proprie .

1.1. Valoarea alimentara a ciupercilor
Ciupercile contin, pe linga apa - intre 82 si 92%-substante proteice, hidrati de carbon, lipide, vitamine si saruri minerale. Proteinele sunt comparabile cu cele din carne si au un rol foarte important in organism, in ceea ce priveste cresterea si refacerea tesuturilor (rol plastic). De asemenea, proteinele participa la formarea enzimelor si hormonilor, la apararea organismelor impotriva infectiilor si pot folosi ca material energetic, in lipsa lipidelor si glucidelor.

In structura proteinelor din ciuperci sunt prezenti 10 aminoacizi esentiali care se gasesc, de obicei, in albumina oului, caseina laptelui si gliadina din grau. Valoarea nutritiva a proteinelor depinde de digestibilitatea lor ( posibilitatea de a fi transformate si absorbite de tubul digestiv ). Hidratii de carbon (manita, glucoza, trehaloza, glicogenul si celuloza ) apar in proportie de 6% in ciupercile uscate si de 0,9-1% in cele proaspete. Glucidele (2,5%) din ciuperci sunt formate din glicogen, asemanator cu cel din carnea animala.

Ciuperca este singura planta din intreg regnul vegetal care contine glicogen, fiind denumita si "carne vegetala" . Unele specii de ciuperci mai contin si substante tanante, uleiuri eterice etc. Vitaminele au un rol complex in organism : contribuie la cresterea si dezvoltare, maresc rezistenta acestuia, fortifica sistemul nervos etc. Ciupercile sunt singurele din regnul vegetal care contin vitamine din complexul B (thiamina, biotina, acidul nicotinic, acidul pantotenic), vitamina D (specifica pentru carnea de peste), vitaminele A1, C, K si PP.

Lipidele (grasimi) din ciuperci proaspete (0,5%) sunt utilizate de organism ca sursa de energie. Un gram de lipide produce 9 calorii. Lipidele din organism transporta vitaminele A, D, B si le asigura absorbtia prin tubul digestiv . Mai au rol de regenerare a tesuturilor, intra in alcatuirea sistemului nervos, asigura buna functionare a glandelor(tiroida), contribuie la formarea anticorpilor si la functionarea normala a pielii etc. Substantele minerale (0,5% - 1,5%) din ciuperci, determinate in cenusa sunt: K(potasiu) - 44 - 41%; P(fosforul) - 13,5 - 25%; SI(siliciu) - 8%. Dupa continutul in fosfor, ciupercile sunt comparate cu carnea de peste.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.