Tehnologia laptelui si produselor lactate

Trimis la data: 2012-04-01 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 44 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: Monik monik Dimensiune: 3563kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Laptele sosit la fabrica sau centre de prelucrare este receptionat gavimetric (in kg) sau volumetric (in litri). In mod obisnuit in cazul unor cantitati mici de lapte, masurarea lui se face volumetric cu ajutorul masuratorului cu flotor.Masurarea laptelui din cisterne se face cu ajutorul unei tije mnetalice gradate sau prin trecerea lui printr-un galactometru, acest aparat inregistrand cantitatea de lapte, volumetric.

proba lactofermentarii, constand din examinarea aspectului coagulului dupa termostatarea unor probe de lapte la 37ÂșC, timp de 12 sau 24 ore. Laptele de buna calitate coaguleaza in 12 ore; un coagul omogen, gelatinos dupa o termostatare de 24 ore, indica fermentarea lactica normala; coagulul spongios cu bule de gaze, arata o fermentare provocata de bacterii din grupa Coli aerogenes; coagulul floconos si partial solubilizat - o proteoliza produsa de bacterii proteolitice. Aceasta proba este foarte concludenta la aprecierea calitatii laptelui destinat fabricarii branzeturilor.

determinarea numarului total de germeni prin metoda cultivarii in cutii Petri sau prin metoda Breed, de numarare directa la microscop, care este mult mai expeditiva (etalarea pe 1 cm 2 de lama a 0,01 ml lapte, urmata de uscarea, degresarea, fixarea si colorarea cu albastru de metilen). Prin stabilirea numarului mediu de celule microbiene raportat la suprafata preparatului si cantitatea de lapte folosita, se obtine numarul de germeni la 1 ml;

aprecierea gradului de contaminare cu bacterii sporogene anaerobe (proba Weinzirl).1.1.2. Curatirea laptelui;Indepartarea impuritatilor mecanice din lapte, se face prin trecerea acestuia printr-o strecuratoare metalica, prevazuta cu filtre textile sau cu ajutorul separatoarelor centrifugale (fig.2.1.si fig. 2.2.), care au capacitatea pana la 10 000 1/h. Curatirea laptelui in separator decurge astfel: laptele intrat in curatitor prin robinetul 1 trece prin teava 8 a camerei plutitorului, ridicand in prealabil plutitorul 7, patrunde in colectorul 5, se raspandeste printre talerele 10 aflate in corpul tobei 11 inchis cu capacul 12 si piulita 13.

Sub actiunea fortei centrifuge, namolul format din impuritatile laptelui trece in spatiul 2 pentru namol al colectorului, iar prin orificiul 3 al colectorului in spatiile 4 pentru depozitarea namolului. Laptele curatat iese prin 6 si trece in palnia colectorului 9; 14 este axul vertical al curatitorului centrifugal. La unele curatitoare centrifugale, concomitant cu operatia de curatire a laptelui, are loc si eliminarea impuritatilor care se fac prin niste orificii laterale ale tobei. La curatitoarele obisnuite, dupa o functionare de 3-4 ore, acestea sunt oprite si demontate pentru evacuarea namolului strans in toba.

1.1.3.Normalizarea laptelui Normalizarea este operatia tehnologica prin care laptele se aduce la un anumit continut de grasime. Ea se face prin smantanirea partiala a laptelui cu ajutorul separatorului centrifugal, fie prin adaos de lapte foarte gras, smantana sau lapte smantanit, la laptele receptionat la fabrica.Prin normalizare se obtine lapte cu continutul de grasime, care sa corespunda standardului de lapte pentru alimentattie, sau in cazul prelucrarii lui in branzeturi, obtinerea acestora cu un anumit (continut) de grasime.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.