Tehnologia obtinerii zaharului tos

Trimis la data: 2007-05-29 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 22
Autor: Sergiu Davidescu Dimensiune: 55kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Zahărul şi produsele zaharoase formează o grupa largă de alimente ce se caracterizeaza prin conţinut mare de zahăr solubil (zaharoză, glucoză), aspect atrăgător, gust dulce cu nuanţe diferite şi aromă plăcută. Asupra acestei grupe de mărfuri se răsfrânge din plin nivelul ridicat atins de tehnologia din industria alimentară, care dispune, în zilele noastre, de posibilităţi largi de purificare şi rafinare. Se pot obţine produse bine individualizate, cu proprietăţi psihosenzoriale bine definite, prin aplicarea unor procedee de prelucrare diferite asupra unui grup restrâns de materii prime de baza (zahăr şi glucoză) cu compoziţie apropiată.

Materiile prime folosite la fabricarea zahărului
Materiile prime pentru fabricarea zahărului sunt reprezentate de sfecla de zahăr şi trestia de zahăr. Fabricile de zahăr din Europa nu lucrează cu trestie de zahăr ci cu zahărul brun din trestie important din ţările producătoare de zahăr din trestie cum ar fi Cuba, Brazilia etc

Sfecla de zahăr -Beta vulgaris saccharifera- este o plantă ierbacee aparţinând familiei Chenopodiaceae. Se utilizează sfecla din primul an de vegetaţie când se formează rădăcina şi frunzele (în al doilea an de vegetaţie are loc fecundarea şi formarea seminţei, planta devenind „semincer” adică producătoare de sămânţă).

Structura morfologică a sfeclei de zahăr
Rădăcina sfeclei de zahăr este formată din:
- cap sau epicotil – porţiune care poartă şi frunzele;
- gât sau cotlet, respectiv hipocotil;
- corpul rădăcinii sau rizocorp;
- codiţă terminală cu rădăcinile derivate din aceasta.
Pe corpul sfeclei se află două şanţuri (pe o faţă şi alta) din care ies rădăcini laterale care se întind până la vârful codiţei.

Recoltarea sfeclei

Recoltarea este în funcţie de zona de cultivare a sfeclei, respectiv zone calde (recoltare în septembrie) şi zone mai reci (recoltare în octombrie).
Recoltarea implică:

-extracţia sfeclei din pământ, care se execută mecanizat cu ajutorul dislocatoarelor;
- decolectarea, respectiv îndepărtarea capului cu frunze, operaţia putându-se executa manual, sau mecanic;
- sortarea în funcţie de masa şi starea sfeclei, în care caz se obţine:
- sfecla categoria I, cu M > 300 g, nerănită şi sănătoasă;
- sfeclă categoria II, cu M < 300 g rănită;
- sfeclă categoria III, cu M

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.