Tehnologia prelucrarii strugurilor pentru fabricarea vinurilor rosii seci

Trimis la data: 2012-01-25
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 31
Nota: 8.57 / 10
Downloads: 1222
Autor: Perju Alexandru
Dimensiune: 55kb
Voturi: 68
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In teza de fata am incercat sa descriu etapele de fabricatie a vinurilor rosii seci. Se stie ca obtinerea vinurilor rosii seci se bazeaza pe fenomenele caracteristice proceselor de fermentare - macerare ale mustului, in contact cu bostina, bazate pe proprietatea pigmentilor antocianici de a se dizolva, in anumite conditii, in mustul ce se imbogateste treptat in alcool. In timpul contactului mustului cu bostina, acesta se imbogateste, in afara de substante colorate (antociane), si in taninuri, substante azotoase si substante minerale.
Structura tezei
Teza mea este structurata pe patru puncte si cuprinde: in primul punct este prezentata caracteristica materiei prime folosite la fabricarea vinurilor rosii seci, in al doilea punct este descrisa tehnologia de obtinere a vinului rosu sec si caracteristicile acestuia. In punctul al treilea se descrie caracteristica produsului finit, iar in punctul al patrulea caracterizez intreprinderea producatoare S.A. Milestii Mici. Lucrarea se incheie cu concluzii, bibliografie si anexe.

Etapele cercetarii
In teza sunt prezentate toate etapele tehnologice de obtinere a vinului rosu sec de buna calitate. Etape cum ar fi: Receptia strugurilor, Zdrobirea si dezciorchinarea strugurilor, Separarea mustului ravac, Presarea bostinei, Limpezirea musturilor, Metode folosite pentru limpezirea musturilor. Am prezentat pe scurt ce rol are dioxidului de sulf in vinificatie, acesta fiind foarte important pentru obtinerea vinului de calitate. Sunt scoase in evidenta caracteristicile materiilor prime pentru fabricarea vinului rosu sec, care pleaca de la soiul de strugure si ajunge pana la compozitia chimica a strugurelui. Totodata am efectuat bilantul de materiale pentru obtinerea vinurilor rosii seci.

Fabricarea vinului rosu sec este foarte importanta si trebuie sa fie respectata intocmai pentru obtinerea unui vin de calitate superioara. Vinul, produsul vitei de vie si al muncii omului, nu trebuie considerat ca un simplu si banal bun de consum. Insotitor al omului de mii de ani, vinul satisface increderea cunoscatorului venerabil, cat si a profanului. Este o conditie a dezvoltarii economice, a progresului tehnologic si stiintific in numeroase regiuni din Europa si din lume.

Tehnologia vinului rosu sec este stiinta care se ocupa cu studiul metodelor de procesare a strugurilor in vederea obtinerii mustului, a procedeelor de obtinere a vinului sec, a metodelor de conditionare, maturizare si invechire, in scopul realizarii unor produse finite care sa corespunda legislatiei actuale si exigentei consumatorilor.
La inceput, producerea vinului reprezenta o activitate casnica, cu elemente tehnologice rudimentare.

Procesarea strugurilor, obtinerea vinului, conditionarea, maturizarea si imbutelierea vinului, acum se realizeaza folosind masini si utilaje perfectionate care reclama cunostintele de mecanizare, automatizare si mai nou de cibernetica. In tarile cu traditie vitivinicola, ca de altfel si in Republica Moldova, procesarea strugurilor, obtinerea vinului rosu sec, conditionarea, maturizarea, invechirea, imbutelierea si livrarea vinului se realizeaza in unitati de vinificatie moderne - amplasate in podgorii si centre viticole cu renume, asa dupa cum de exemplu este S.A. Milestii Mici despre care am scris in teza de fata.

1. Caracteristica materiei prime folosite la fabricarea vinurilor rosii seci


Vinul este o bautura alcoolica, obtinuta prin fermentarea mustului de struguri proaspeti sau stafiditi. Obtinerea vinului rosu sec este un proces de lunga durata, care necesita o ingrijire deosebita, incepand de la recoltarea strugurilor si pana la invechirea, conditionarea si imbutelierea produsului.

Materia prima, destinata obtinerii vinului, o constituie strugurii. Vita de vie (Vitis vinifera) se cultiva pe teritoriul tarii noastre aproape in toate raioanele. Din documentele arheologice gasite in diverse zone, rezulta ca vita de vie a fost cultivata din cele mai vechi timpuri. Deoarece clima si solul corespund cultivarii acestei valoroase plante, in Republica Moldova se acorda o atentie deosebita extinderii viticulturii. O trasatura caracteristica a podgoriilor moldovenesti o constituie faptul ca viile sunt cultivate pe terenuri in pante, cu expunere favorabila maturarii strugurilor, pe soluri nisipoase si calcaroase.

Plantarea vitei de vie pe terenuri in panta, cu inclinatie mare, expuse eroziunilor, se face pe terase executate mecanic, fapt ce fixeaza. solul, obtinandu-se recolte mari, de buna calitate. In urma studiilor facute pe o perioada lunga, prin raionarea viticulturii s-a stabilit care sunt soiurile care dau cele mai bune rezultate in fiecare podgorie, atat ca productie la hectar cat si din punct de vedere calitativ .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.