Tehnologia presarii la rece

Trimis la data: 2013-07-10 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 51 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 107kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Presarea la rece este ansamblul de procedee de prelucrare a metalelor prin deformare si taiere fara obtinerea de aschii care asigura obtinerea de piese cu adaosuri minime si chir fara adaosuri de prelucrare.Avantajele tehnice ale presarii la rece
-permite executarea unor operatii complexe cu ajutorul unor miscari simple si obtinerea unor piese cu contur complicat -obinerea unor piese interschimbabile cu o precizie suficient de mare care nu necesita o prelucrare ulterioara-realizarea de piese rigide s irezistente in acelasi timp cu un consum redus de material .

Alegerea materialului se face in functie de proprietatile mecanice ,de compozitia chimica ,de tratamentul termic aplicat tablelor ,de gradul de ecruisare al materialului si de structura interna al acestuia .
Se recomanda in general din punct de vedere tehnologic alegerea materialului cu rezistenta la rupere la tractiune mica si alungire mare pentru operatiile d eambutisare si materiale cu rezistenta la rupere la tractiune mare si alungire mica pentru operatii de taiere.

De asemenea se recomanda ca pentru operatii de indoire ,ambutisare si altele similare sa se aleaga materiale la care indicele de plasticitate sa fie cit mai mare ,adica raportul dintre rezistenta la curgere si rezistenta la rupere sa fie cit mai mic.Aceasta datorita faptului ca ca cu cit diferenta dintre valorile rezistentei la curgere si la rupere este mai mare cu atit se asigura o zona de deformare a materialului fara ca acesta sa se rupa .Cu cit valoarea rezistentei la curgere este mai mica cu atit efortul necesar pentru ambutisare este mai mic si consumul de energie mai redus ,deformatiile elastice se micsoreaza de asemenea iar volumul de material care participa la deformarea plastica devine mai mare si deci posibilitatea de aparitie a subtierilor locale la piesa este mai redusa.

Precizia piesei decupate depinde in primul rind de precizia de executie a placii active . Operatia de decupare se executa cu ajutorul unor scule denumite stante . Aceasta se compune din doua elemente active :poansonul 1 si placa activa 2 , a caror contur corespunde cu conturul piesei. In afara de elementele active ,stantele mai au si alte elemente constructive cum ar fi :elemente de ghidare ,placi de baza .placi port-poanson ,placa de cap ,elemente de retinere ,sisteme de aruncatoare ,elemente de prindere , etc. In general placa activa este fixa iar poansonul este mobil actionat de berbecul presei insa acest lucru poate fi si invers.

Procesul de taiere la stante in cazul decuparii se desfasoara de asemenea in trei faze : -faza deformarilor elastice cind semifabricatul este comprimat si intra putin in cavitatea partii active ,tensiunile introduse in material nu depasesc limita de elasticitate astfel ca la revenirea poansonului materialul va reveni la forma initiala.-faza deformarii plastice in care poansonul patrunde in material pe o anumita adincime provocind o puternica incovoiere si intindere a fibrelor ,deformatiile materialului devin remanente ,iar spre sfirsitul fazei,tensiunile din apropierea muchiilor taietoare ajung la valori corespunzatoare rezistentei la forfecare.

-faza de forfecare in care se produc microfisuri dirijate pe directia liniilor de maxima deformare la forfecare ,apar fisuri mai intii la muchiile taietoare ale placii active apoi la ale poansonului si se propaga repede in straturile interioare ale materialului semifabricatului provocind separarea piesei sau a deseului .
Fiecarei faze ii corespunde un anumit aspect dupa taiere al suprafetei decupate conform figurii astfel pentru faza elastica suprafata este lucioasa si neteda crespunzator zonei a ,pentru zona plastica corespunde zona b neteda si pentru zona de rupere corespunde zona c care este rugoasa o zona tipic de ruptura.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.