Tehnologie hoteliera si de retaurant la Hotel Marriott

Trimis la data: 2016-02-03
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 3
Autor: anab
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In perioada actuala, caracterizata de o concurenta acerba in lumea afacerilor, majoritatea consumatorilor apreciaza ca marca reprezinta un factor cheie de diferentiere a produsului/serviciului unei intreprinderi, influentand astfel decizia lor de cumparare. De aceea, specialistii de marketing joaca un rol major in ceea ce priveste crearea, mentinerea, protectia si imbunatatirea marcilor. In conceptia Asociatiei Americane de Marketing, marca este definita drept un nume, un termen, un semn, un simbol, un desen sau o combinatie a acestora, care permite atat identificarea bunurilor si/sau serviciilor unui ofertant/grup de ofertanti, cat si diferentierea de cele ale concurentilor.
Completand aceasta definitie, Ph. Kotler considera ca o marca este un simbol complex care semnifica atribute, avantaje, valori, cultura, personalitate si tipul de consumatori. Intreprinderile manifesta o preocupare din ce in ce mai mare fata de crearea unei marci puternice, unei marci de succes. O marca de succes se individualizeaza, printre altele, prin simplitate, distinctie, deplina compatibilitate cu produsul/serviciul etc.

In esenta, o marca puternica:
- este diferita de alte marci;
- stabileste o relatie emotionala cu potentialul cumparator;
- confera siguranta consumatorului;
- garanteaza calitatea bunurilor si/sau serviciilor.

O marca de succes a unei intreprinderi transmite consumatorilor un mesaj din care nu poate lipsi conceptul de calitate deoarece se pozitioneaza ca un furnizor de valoare adaugata. Consumatorii fideli unei marci de succes regasesc mereu acelasi nivel calitativ inalt al produselor/serviciilor achizitionate sub respectivul nume de marca. O marca de succes permite intreprinderii sa obtina un avantaj competitiv pe o piata in care concurenta este din ce in ce mai dura.

In industria ospitalitatii, marca joaca un rol esential in atragerea si fidelizarea clientelei, fiind cea mai vizibila fateta a unei companii hoteliere. Marca unui hotel nu inseamna doar steagul hotelului, uniforma portarului de la intrare sau comportamentul chelnerilor, ci si programele de fidelizare a clientilor sau rezervarea on-line de camere.

Brandingul (atribuirea unui nume de marca) a devenit un factor de crestere a competitivitatii intreprinderilor din industria ospitalitatii. Unul din obiectivele strategice ale oricarei companii hoteliere trebuie sa urmareasca cresterea valorii marcii sale prin imbunatatirea imaginii marcii si prin cresterea standardelor de calitate a serviciilor prestate.

Compania Marriott constituie un bun exemplu in ceea ce priveste relatia dintre branding si calitatea serviciilor furnizate.Unul dintre principiile companiei este acela de a oferi cele mai bune servicii clientilor sai. In scopul penetrarii unor noi segmente de piata, compania Marriott a adoptat strategia marcilor multiple (de exemplu, Marriott Hotels&Resorts, JW Marriott Hotels&Resorts, Renaissance Hotels&Resorts, Courtyard, Residence Inn etc.).

Pornind de la faptul ca Marriott semnifica traditie, calitate si valoare, compania detine hoteluri destinate unor anumite segmente de clienti, creand nume si imagini de marca specifice fiecaruia. Site-ul propriu promoveaza marcile Marriott si prezinta clientilor initiativele de succes ale companiei. Orice client fidel poate fi premiat, adunand fie puncte care sa-i permita cazari gratuite in hotelurile Marriott, fie mile de zbor care sa-i permita calatorii aeriene gratuite cu anumite companii aeriene.

Astfel, compania Marriott a reusit sa transfere cu succes brandingul in mediul digital (online). Marca adauga valoare produsului/serviciului si il diferentiaza de concurenta. In industria ospitalitatii, brandingul este fundamental in obtinerea avantajului competitiv. Numeroase companii de prestigiu, precum Marriott au implementat cu succes strategii de branding on-line.

In lucrarea de fata am studiat hotelul JW Marriot din Bucuresti. Lucrarea a fost structurata pe patru capitole. Am inceput studiul prin prezentarea hotelului, cum a luat fiinta si care este oferta actuala. In capitolul al doilea am continuat cu analiza indicatorilor economico-financiari ai companiei, urmand sa analizez tehnicile de promovare proprii in cel de al treilea capitol.Ultimul capitol are scopul de a evidentia intentiile companiei de extindere, previziunile privind criza economica actuala si modul de depasire a acesteia.

Prezentare hotel
Scurt istoric

Marriott International, Inc este un operator de la nivel mondial si francizor de o serie de valori de lux, hoteluri si altefacilitati de cazare. Fondatorul corporatiei a fost John Willard Marriott (17 septembrie 1900 - 13 august 1985).Bill Marriott este actualul presedinte si director executiv al celei mai mari companii din domeniul administrarii de hoteluri din lume. Marriott este in acelasi timp membru al Bisericii Mormone.

Marriott lucreaza in cadrul acestei industrii din anul 1956, cand a preluat afacerea familiei in domeniul hotelurilor. Segmentul hotelurilor era totusi doar o mica parte din compania de servicii in domeniul alimentatiei a familiei, ce se dezvolta foarte rapid. Industria hoteliera s-a schimbat foarte mult din momentul in care Marriott si-a inceput activitatea, cu 53 de ani in urma.

Cel mai mare complex hotelier din Romania, Grand Hotel Marriott in constructia caruia s-au investit 180 milioane dolari, majoritatea din imprumuturi externe, a fost deschis oficial la sfarsitul lunii octombrie 2000, dar cea ce poate impresiona inca de la inceput este ca o investitie privata este facuta cu garantia statului roman fara ca acesta sa castige ceva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.