Tehnologii agricole - Graul

Trimis la data: 2007-01-10
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.83 / 10
Downloads: 5352
Autor: Diana Stan
Dimensiune: 14kb
Voturi: 276
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Graul este cea mai importanta planta cultivate, cu cea mai mare raspandire pe glob, cultivat in peste 100 de tari si constituie o sursa comerciala de prim rang. Importanta graului este data de :- compozitia chimica a boabelor si raportul dintre hidrantii de carbon si proteine, in raport cu cerintele organismului uman ;
- plasticitatea ecologica ridicata, fiind cultivat in zone cu climate diferite (subtropical, mediteranean, oceanic, continental de stepa ), pe diferite tipuri de sol ca nivel de fertilitate ;
- posibilitatea de mecanizare integrala a culturii si de obtinere a unor productii ieftine ;
- posibilitatea de pastrare, de transport si depozitare fara sa se altereze

Utilizarile graului sunt multiple si variate. Boabele se folosesc pentru o gama de produse de morarit din care se fabrica un sortiment bogat de produse de panificatie, paste fainoase, produse de patiserie si biscuiterie care constituie alimente de baza pentru 35-55 % din populatia globului, asigura 50-55 % din caloriile consumate in lumea intreaga, impreuna cu celelalte cereale cultivate.

Pentru prelucrarea boabelor de grau este creata o intreaga industrie avand in linii mari urmatoarea succesiune :
- industria conditionarii si pastrarii ;
- industria moraritului ;
- industria panificatiei ;
- alte industrii ( amidon, gluten alimentar, alcool alimentar, glucoza, bioetanol, nutreturi, combinate, etc.).

In urma procesarii graului in morile de mare capacitate rezulta cantitati mari de tarate, care constituie un furaj concentrat valoros ( bogat in proteine, lipide si saruri minerale ) si germeni cu continut ridicat in vitamine, care constituie o polivitamina naturala dar si lipide cu utilizari in cosmetologie.

Paiele ramase dupa recoltare se pot folosi pentru fabricarea celulozei, furaj de volum sau asternut pentru diverse categorii de animale, ingrasamant organic dupa o perioada de compostare sau incorporate ca atare in sol, dupa recoltare, iar prin brichetare se pot folosi ca combustibil.

Importanta agronomica este data de :
- mecanizare integrala a culturii ;
- eliberarea devreme a terenului si posibilitatea efectuarii araturilor de vara, fiind o buna premergatoare pentru majoritatea culturilor ;
- dupa soiurile timpurii, permite amplasarea unor culturi succesive in anumite zone.

Raspandire, Suprafete, Productii

Datorita plasticitatii ecologice, graul este cultivat pe toate continentele, intre 65° latitudine nordica in Norvegia si 45° latitudine sudica in Argentina si de la nivelul marii pana la 3500 m in Ecuador. Graul se cultiva in lume pe circa 230 milioane hectare, cu mici fluctuatii in timp ( 224 mil. Ha in 1998, 208 mil. Ha in 2003).
Productia mondiala de grau a atins 609 mil. tone in 1998 si 557,3 mil. tone in 2003, din care 85 – 103 mil. tone constituie obiect de comert in fiecare an.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.