Tehnologii agricole - graul

Trimis la data: 2011-08-05
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.54 / 10
Downloads: 7
Autor: HEIDI GERTRUDES
Dimensiune: 22kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Datorita plasticitatii ecologice, graul este cultivat pe toate continentele, intre 65º latitudine nordica in Norvegia si 45º latitudine sudica in Argentina si de la nivelul marii pana la 3500 m in Ecuador.
Graul se cultiva in lume pe circa 230 milioane hectare, cu mici fluctuatii in timp ( 224 mil. Ha in 1998, 208 mil. Ha in 2003).Productia mondiala de grau a atins 609 mil. tone in 1998 si 557,3 mil. tone in 2003, din care 85 - 103 mil. tone constituie obiect de comert in fiecare an.
Marii producatori sunt in acelasi timp si exportatori de grau. In anul 2001, marii exoprtatori au fost : SUA 25,2 mil. tone, Canada 9,5 mil. tone, Australia 8,6 mil. tone si Argentina 8,2 mil. tone.Marii importatori sunt : Brazilia, Egipt, Japonia, Iran, Algeria si Mexic. Tarile UE sunt mari producatoare de grau ( 103,8 mil. tone in anul 2001 ), dar exporta anual numai 16 mil tone datorita restrictiilor impuse prin acordurile cu SUA.In Romania, suprafetele cultivate cu grau au cunoscut modificari putin importante.

Originea graului
Pe baza descoperirilor arheologice facute in decursul timpului s-a confirmat ca originea graului este in Orientul Apropriat, iar vechimea sa este de cca 11 mii ani, asa cum precizeaza botanistii si geneticii de la institutul Weizman ( Israel ) si de la Universitatea Missouri ( SUA ), pedescoperirilor mai recente.

Recoltarea graului
Cel mai potrivit moment de recoltare la grau este la maturitatea deplina, cand umiditatea boabelor a ajuns la 14-15 %. In acest moment combinele de recoltare lucreaza fara pierderi de boabe in resturile vegetale, % redus de boabe sparte, curatirea boabelor se poate regla fara dificultate, boabele se pot depozita in conditii bune, fara sa fie necesare interventii pentru uscare.

Pentru adunarea paielor se folosesc diferite utilaje : presa de balotat pentru furaje, persa de balotat cilindrica si masina de adunat si capitat, in functie de destinatie.Ulterior paiele sunt transportate pentru a fi folosite ca asternut sau furaj pentru animale, materie prima in industria celulozei sau ca materie pentru compostori.

Mijloacele mecanice performante sunt echipate cu dispozitive de tocare a paielor si imprastiere pe sol pe latimea de lucru a combinei, concomitent cu recoltatul. Prin lucrarile ulterioare ale solului se face incorporarea fara dificultate.Arderea paielor si a miristii dupa recoltarea graului sunt interzise prin lege, aceasta solutie se accepta in cazul solelor infestate cu diversi agenti patogeni sau daunatori numai cu autorizatie de la Organele judetene pentru protectia mediului.

Graul este considerat cultura agricola cu cea mai mare suprafata cultivata pe plan mondial, aceasta fiind de peste 220 milioane hectare. in tara noastra suprafata cultivata cu grau este de cca. 25% din suprafata arabila si 40% din suprafata semanata cu cereale.

Importanta ce se acorda acestei culturi consta in urmatoarele particularitati:
- pentru aproape jumatate din populatia lumii, painea produsa din faina de grau reprezinta hrana de baza;
- din punct de vedere calitativ, boabele de grau au un raport echilibrat intre continutul de hidrati de carbon si cel de substante proteice, corespunzator cerintelor organismului uman;
- boabele de grau constituie materia prima pentru producerea sau extragerea de substante utile care intra in procesarea unei mari diversitati de produse agroalimentare;

- boabele de grau au o durata mare de pastrare si pot fi transportate la distante mari fara riscul degradarii calitatii;
- se poate folosi direct in hrana animalelor, mai ales taratele ce rezulta din industria moraritului, deoarece au un continut ridicat in proteine, grasimi si substante minerale

Graul, precum si celelalte cereale paioase , gaseste in zonele si microzonele de cultura din Tansilvania conditii optime de crestere si dezvoltare ,putand realiza productii mari si de buna calitate.
Evident ,nivelul productiilor obtinute depinde de aplicarea optima a tuturor verigilor trhnologice ,

Incepand cu alegerea solului si terminand cu recoltatul . unei recolte ridicate , daca nu se aplica intreaga gama de masuri tehnologice la un nivel optim. Alegerea celor mai bune soiuri dintre cele recomandate in zona, nu poate garanta singura obtinerea

In tehnologia de cultura a graului ,bazele unor recolte ridicate se pun odata cu infiintarea culturii, care cprinde o sere de secvente tehnologice menite sa conduca la realizarea de lanuri bine incheiate la rasa rire . In continuare vom puncta aceste verigi tehnologice ,subliniind importanta lor pentru obtinerea unor productii eficente de grau.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.