Tehnologii de obtinere a iaurtului

Trimis la data: 2013-07-10
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 24
Nota: 9.44 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Laptele este un aliment de baza in nutritia omului si animalelor, mai ales in prima perioada de crestere, deoarece contine toate substantele necesare dezvoltarii organismului. Ca o dovada este faptul ca sugarul traieste luni de zile numai prin alimentare cu lapte matern. Fiecare component al laptelui prezinta o deosebita importanta in procesul de nutritie a organismului, astfel cazeina si albumina sunt substante care contin azot, se completeaza reciproc si asigura dezvoltarea normala a organismului omenesc si animal.
Lactoza, spre deosebire de alte zaharuri, rezista la actiunea drojdiilor si nu provoaca degajare de gaze in intestine.
Grasimea , pe langa rolul ei energetic, contribuie si la formarea rezervelor de grasime din organism. Sarurile minerale ( ex: clorurile de sodiu si potasiu ) iau parte la formarea elementelor sangelui si protoplasmei tesuturilor . Laptele fiind foarte bogat in calciu si fosfor, constituie un aliment de baza pentru formarea oaselor, mai ales la tineret. Cantitatea de vitamine din lapte depinde de continutul de vitamine al ratiei furajere date animalelor care il secreta, deci depinde de anotimp.

Vara, in perioada pasunatului, laptele este mai bogat in vitamine decat in timpul iernii. Branza din lapte integral este superioara, din punct de vedere al caloriilor, carnii de cea mai buna calitate. Laptele are si marea calitate ca se poate transforma in produse dietetice, cum ai fi iaurtul, care contribuie la mentinerea si intarirea sanatatii copiilor, bolnavilor in convalescenta si a tuturor celor care il consuma.

Microorganismele care se introduce in lapte sub forma de maiele produc prin fermentatie si acid lactic care determina coagularea laptelui. Prin pasteurizare laptelui se distruge microflora existenta in lapte inca de la mulgere si din timpul transportului laptelui; astfel se poate dirija fermentarea cum se doreste, prin introducerea bacteriilor lactice sub forma de maiele. Pentru a putea dirija procesul de prelucrare a laptelui in diverse produse, este necesar sa se cunoasca laptele insusi, compozitia lui naturala, productia si igiena laptelui pornind de la animalele producatoare de lapte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.